Den Oslo-baserte studentavisen Universitas omtaler onsdag en kommentar skrevet av Andreas L. Farberg, kommentator og tidligere redaktør i K7Bulletin.

— Ikke den eneste

K7Bulletin er en uavhengig studentavis for Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen. Farbergs kommentar, «Vårt mørke dyp», står i utgaven som kom tirsdag.

Denne kommentaren tar ledelsen på NHH fullstendig avstand fra

NHH-rektor Jan I. Haaland

I kommentaren skriver Farberg om det han mener er likheter i personlighetstrekk mellom NHH-studentene og terrortiltalte Anders Behring Breivik (ABB).

— Norges største terrorist er et enestående tilfelle, men han er ikke den eneste som kunne blitt sånn, innleder Farberg sin kommentar med.

Han skriver videre:

— Vi (NHH-studentene, journ. anm.) er ikke Terroristen, og og vi kommer ikke til å bli det. Likevel har ABB personlighetspersonlighetstrekk som jeg kjenner igjen fra NHH. Narsissisme. Arroganse. Maktbehov. Manglende medfølelse. Et verdenssyn der samfunnet er delt i to; Jeg og Mine meningsfeller, og De Andre. Da de første bildene av ABB dukket opp, var det mange som lot seg skremme av de kalde, følelsesløse øynene hans. Slike øyne har jeg sett her på NHH.

«De mørke sidene»

Farberg skriver i kommentaren at «de mørke sidene ved Handelshøyskolen» sjelden kommer frem:

Da de første bildene av ABB dukket opp, var det mange som lot seg skremme av de kalde, følelsesløse øynene hans. Slike øyne har jeg sett her på NHH.

Fra Andreas L. Farbergs kommentar

— Men de er der. Jeg kjenner til dem. Mobbingen. Truslene. Voldtektene. Bruk av sentralstimulerende midler i eksamensperioden og kjøp av oppgaver. (...). Blant stud.nhhs finnes det personer som mangler empati, men har lært seg samfunnets sosiale regler, og følger dem for å nå sine mål: Penger, status, makt.

Rektor: - Burde aldri stått på trykk

Overfor Universitas tar NHH-rektor Jan I. Haaland skarp avstand fra kommentaren.

— Denne kommentaren tar ledelsen på NHH fullstendig avstand fra, og den burde aldri stått på trykk, sier Haaland til avisen.

Da bt.no tirsdag kontaktet Haaland om saken, sa han at han ikke har andre kommentarer enn det som står i Universitas.

- Ville trykket igjen

Til bt.no sier Kyrre Kjellevold, redaktør i K7Bulletin, at han ville trykket innlegget igjen - selv etter reaksjonene.

Blant stud.nhhs finnes det personer som mangler empati, men har lært seg samfunnets sosiale regler, og følger dem for å nå sine mål: Penger, status, makt.

Fra Andreas L. Farbergs kommentar

— Jeg mener at en naturlig del av sorgreaksjonen etter den forferdelige aksjonen at må gå inn sinnet hans og psyken, og innse at han er ikke så forskjellig fra oss. Det er den redaksjonelle vurderingen. Dette var ment som et reflektert innlegg, sier Kjellevold til bt.no.

Han åpner samtidig for at trykkingen av kommentaren kan være en feilvurdering.

— Vi er en studentavis og det er en grad av læring, sier han.

bt.no fikk tirsdag ikke kontakt med Farberg selv.

- Lite respekt

Til Universitas sier Saliba Andreas Korkunc, leder for NHHs studentforening, at han er sjokkert over Farbergs kommentar.

— Jeg deler på ingen måte samme syn som kommentatoren når det gjelder miljøet på NHH. Det å sammenligne studenter på NHH med Breivik, viser lite respekt for saken, sier Korkunc.

Vil ha folk til å tenke

Til Universitas sier Farberg at han står inne for kommentaren. Farberg sier hans intensjon er å få folk til å tenke, og at han ikke har ment å gå for langt. Han sier til Universitas at han «håper folk forstår teksten slik den er ment å leses.»

— Det har aldri vært poenget å direkte sammenligne NHH-studenter med Breivik. Poenget mitt er at noen av trekkene hans går igjen hos andre, inkludert meg selv, sier Farberg til Oslo-studentavisen, og understreker at flere har sagt til ham at de ikke oppfatter kommentaren som støtende.

HARME OG SJOKK: Faksimile av kommentaren skrevet av Andreas L. Farberg, kommentator i K7Bulletin. Hans sammenligninger mellom handelshøyskolestudentene og Anders Behring Breivik vekker sjokk og sinne ved den prestisjetunge utdanningsinstitusjonen i Bergen.
SKJERMDUMP FRA 17. APRIL-UTGAVEN TIL K7BULLETIN

Oppdatering onsdag 18. april kl. 16.30: K7 Bulletin har sendt ut følgende pressemelding, der de beklager kommentaren:

_Kommentaren «Vårt mørke dyp», som stod på trykk i K7 Bulletin 17.april har vekket sterke reaksjoner. Ønsket var å få i gang en diskusjon om detmørke i mennesket. Fremstillingen av mordere som monstere hjelper oss ikke medå forstå dem. Men virkemidlene i kommentaren var feil. Et slikt tema måbehandles med den ytterste presisjon. Det har vi ikke klart. Rettssaken som nåpreger nasjonen, skaper en belastning på de pårørende. Kommentaren kan være medpå åforsterke sorgen hos allerede lidende mennesker, og det burde vi hasett.

Kommentarens sammenligninger mellom studentene på NHH og Anders Behring Breivikvar urett. Vi er en studentavis som ønsker å bidra positivt tilsamfunnsdebatten. Vi innser at i dette tilfelle har vi gjort det motsatte, ogsåret mange mennesker som det ikke var vår intensjon å såre. Vi har såret vårhøyskole og mange av våre medstudenter. For dette vil vi beklage på detdypeste,til alle våre medstudenter og til hele NHH-miljøet._

_Kyrre Kjellevold,

Ansvarlig redaktør i K7 Bulletin

Andreas L. Farberg,

Kommentator i K7 Bulletin_