Erling Havnå er tiltalt for begge ranene. Aktoratets beviser om ranet i Postens brevsenter ble lagt fram i Stavanger tingrett tirsdag. Der ble det opplyst at politiet har innstilt på at også to andre tiltalte i NOKAS-saken – David Toska og Ridvan Halimi – skal tiltales for dette ranet. Begge er siktet, men foreløpig ikke tiltalt. Årsaken er at statsadvokatene i Oslo vil avvente resultatet av NOKAS-saken.

– Det er ganske mange ting som tyder på at også Toska har noe med Brevsenteret å gjøre, sa politibetjent Audun Beckstrøm i sin vitneforklaring.

Da hadde han allerede lagt fram en del opplysninger som forklarer hvorfor politiet mener Ridvan Halimi deltok i ranet på Postens brevsenter. Det er flere likhetspunkter mellom de to ranene.

Slegge

Ett likhetspunkt er at det ble benyttet slegge både ved ranet i Oslo og ranet i Stavanger. Ifølge Beckstrøm er dette et nokså uvanlig redskap i ranssaker. På slegga som ble etterlatt etter ranet i Postens brevsenter, fant politiet DNA fra Erling Havnå. Samme type DNA ble funnet også på en hette som lå blant utstyret etter NOKAS-ranet.

Ridvan Halimi er tidligere dømt for et innbrudd på en bensinstasjon i Fredrikstad, der det ble brukt slegge.

I NOKAS-saken forsøkte ranerne forgjeves å slå seg gjennom et vindu med en slegge, før de gikk løs på vinduet med to automatgeværer.

Spanske ryttere

Andre felles trekk ved de to ranene er at ransbilene var stjålet ved bruk av ekte nøkler, og at ranerne kastet ut såkalte «spanske ryttere», spikerkryss som hadde til hensikt å punktere bilhjulene til eventuelle forfølgere.

Ved en trafikkontroll en tid før ranet i Postens brevsenter, satt Erling Havnå, David Toska og Ridvan Halimi i samme bil.

I bevisførselen mot Erling Havnå inngår også at han en tid før ranet i Postens brevsenter – og med falskt navn – leide en leilighet på Lambertseter, i nærheten av den fluktruta som ranerne benyttet.

– Ødelagt

Tre ansatte i Postens brevsenter vitnet i Stavanger tingrett tirsdag om hvordan de opplevde det væpnede ranet, som skjedde med drapstrusler og annen brutal framferd overfor de ansatte. To menn og en kvinne fortalte om de psykiske plagene som de har hatt etter ranet. En vekter i Securitas fortalte også om at han ble utsatt for trusler og påkjenninger som har gitt ham ettervirkninger.

Verst har det gått ut over en 46 år gammel mann som to ganger før hadde opplevd ran, og som med drapstrusler ble tvunget rundt i Brevsenteret for å finne fram penger til ranerne. Ranet ga et utbytte på cirka 400.000 kroner.

– Livet mitt er rett og slett ødelagt. De har ødelagt en stor, sterk mann, sa 46-åringen.

Han beskrev sine plager blant annet som sosial angst, dødsangst, depresjon, store søvnproblemer med mareritt, konsentrasjonssvikt, og skrekk for høye lyder.