STINE STRANDER

– Problemer og kriser er blitt stor butikk nå, sier motivator og samlivsterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog i Sandnes. Hun har jobbet som samlivsterapeut i fem år.

**Les også:

Lærte å ta kranglepause**

Søyland er bekymret for alle rådene som dukker opp. Hvis folk ikke er selektive, kan det i verste fall skade forholdene i stedet for å gjøre dem bedre.

Super sex

– Sex og samliv selger bra, men det kan rett og slett bli for mye råd. I media skal det ene rådet overgå det andre. Da er det ikke godt nok med god sex. Du skal ha super sex.

Søyland skulle ønske at par som har det fint sammen tok seg tid til å finne en terapeut de liker. Da er det så mye enklere når problemene først kommer.

«Anne» er ikke fornøyd med hjelpen hun og mannen fikk da de hadde ekteskapsproblemer. Hun ønsker ikke å stå frem med navn av hensyn til barna.

– Rådgiveren sa han var der for å lytte til oss, men grep ikke tak i noen ting. Ingen i min familie er skilt, mens mange i min manns familie var det. Så han følte seg uglesett og ville ikke gå flere ganger, forteller hun.

Endte i skilsmisse

«Anne» ønsket at rådgiveren skulle gi dem konkrete råd, men de fikk ingen. Etter fem-seks ganger sluttet de å gå. Ekteskapet endte i skilsmisse.

Hun mener at en rådgiver har stor makt på godt og vondt, og hvis de gjør de riktige grepene kan de redde forhold.

– Vi hadde problemer vi ikke klarte å løse selv. Hadde vi fått mer konkret hjelp kunne vi fortsatt vært gift i dag, sier «Anne».

Følelsesprosjekt

Søyland sier at det er et stort ansvar å være terapeut. Ingen passer for alle, og noe som hjelper for et par kan være katastrofalt for et annet. Det er likevel mulig å skille mellom et godt og et dårlig råd.

– Et godt råd lar deg sitte igjen med en positiv energi. Du får lyst til å gjøre noe. Et dårlig råd låser deg fast. Det gjør deg nedtrykt og du tenker at du ikke er god nok og ikke får det til, sier Søyland.

Før var parforhold gjerne bygget på økonomi, anseelse og moral. Søyland mener det moderne parforholdet er blitt så skjørt fordi det først og fremst er et følelsesprosjekt.

Enig med Søyland? Si din mening her.

Anders Minge