Aps parlamentariske leder Jens Stoltenberg mener de fleste i partiet kan ha godt av å pugge «Tillitsmannens» formaninger om indre samhold, lojalitet og gjensidig støtte på nytt.

— Det er noe galt med organisasjonskulturen i partiet, og han holder frem Einar Gerhardsens klassiske organisasjonshåndbok Tillitsmannen som rettesnor.

Stoltenberg mener de fleste i partiet kan ha godt av å pugge «Tillitsmannens» formaninger om indre samhold, lojalitet og gjensidig støtte på nytt.

— Vi har sett eksempler i det siste på at vi ikke har levd opp til Einar Gerhardsens organisasjonsfilosofi om å støtte opp om hverandre, sa Stoltenberg.

Visdomstann

Jagland måtte fjerne en visdomstann i går morges, og var såpass plaget av smerter at han ikke kom i går. De NTB snakket med i pausene, understreker også at det er svært alvorlig for partiet med meningsmålinger helt nede på 17 prosent. Det er halvparten av den oppslutningen Ap hadde da statsminister Thorbjørn Jagland gikk av i 1997.

Se fremover

Jens Stoltenberg mener tiden nå er inne til å se fremover, etter at partiet har drevet deprimerende ettervalgsanalyse i et halvt år.

— Det var hyggelig å se tilgivelse og forsoning mellom Anniken Huitfeldt og Thorbjørn Berntsen. Et første skritt mot høyere oppslutning er å skape orden i eget hus, sa Stoltenberg.

— Det er ingen krisestemning. Men med halvparten av den oppslutningen vi bør ha, er det en alvorlig situasjon, sier stortingsrepresentant Trond Giske. Han innrømmer at det er en stund siden han leste Tillitsmannen:

— Men jeg tror jeg husker det som står der, sier han.

A- og B-lag

Jens Stoltenberg mener at det ikke er et A-lag og et B-lag i stortingsgruppen. Oddbjørg Ausdal Starrfelt, som er fraksjonsleder i samferdselskomiteen, har en annen oppfatning:

— Det er jo ikke noe nytt fenomen. Ledere må ha større rom for å utfolde seg. Men vi har flere frontfigurer nå enn tidligere, sier hun.

Og de som etterlyste dansekurset da de kom til Sundvollen, fikk beskjed om at det var lov å engasjere ved bordene.

TUNGT Å VÆRE JENS: I går møttes Aps stortingsgruppe til et to dager langt oppvaskmøte, i håp om at gårsdagens forsoning mellom kvinnene og gubbene er begynnelsen på noe nytt. Men sjokkmålingen i går, der Ap er helt nede i 17 prosent og jevnstort med SV, var tung å svelge for parlamentarisk leder Jens Stoltenberg og Trond Giske.
FOTO: SCANPIX