Så langt har rundt 250 nordmenn tegnet seg for medlemskapet som gir dem trykt katalog og adgang til databasen, en permanent kilde til feriegleder. Medlemskapet koster 760 kroner året.

Interessen for boligbytte øker, selv om det dreier seg om mikroskopiske tall sammenlignet med charter. Det er tydelig at flere barnefamilier har fått øynene opp for ferieformen. Dessuten kommer flere pensjonister med i klubben.

Ikke for alle

Medlemstallet har tredoblet seg siden 1999 og rundt ett tusen nordmenn — med stort og smått, ferierte i byttebolig i fjor. De fleste reiser to-tre uker i juli, den perioden på året da den tradisjonelle charterturist må betale mest for europaferien.

Haukeland medgir at hans ferieform ikke passer alle. Dette krever litt mer av den reisende enn å kjøpe en ferdigsnekret pakketur. Haukeland og familien har høstet egen erfaring med boligbytte i Frankrike fire ganger og en runde i Skottland.

Lang tradisjon

HLI har vært i aktivitet siden 1953 og har pr. årsskiftet 11.200 medlemmer i 50 land i alle verdenshjørner.

Haukeland overtok den norske grenen for tre år siden. Han er utdannet sivilagronom fra Norges Landbrukshøgskole på Ås og underviser ved gartnerskolen på Hjeltnes. Nå deles tiden mellom klubben, skolen og jobb som webutvikler. Han håper virksomheten vokser til en brukbar biinntekt, men tror ikke han har funnet en gullgruve.

Sammenlignet med Europas folkerike stater er medlemstallet i den norske klubben høyt. Den franske avleggeren har 1221 medlemmer og den britiske 1335. Vidstrakte og folkerike Brasil har bare seks medlemmer. USA topper med 3129 navn på listen.

Byttemulighetene for nordmenn varierer tilsvarende. Italienske kolleger av Haukeland sier pågangen hos dem er større enn systemet makter ta unna.

To må man være...

Boligbytte avtales direkte mellom partene. Det er vanlig familiene treffes det ene eller andre sted. Det regnes som god byttekultur å orientere gjestene om sitt hjemsted og hjelpe dem med tips. Haukeland har vist sine utenlandske gjester både saueklipp og fjellheim. Det er også skikk og bruk i byttekretser å tilby et relativt godt oppfylt kjøleskap. Boligbytte betinger to parter. Det kunne vært kjekt å bytte leilighet med en spanjol nå som januarkulden hviler tung over Vestlandet. Det er derimot mer usikkert om det finnes mange spanjoler som fabulerer om to uker bak rimete husvegger, dyr vin og glatte veier. Bytteobjektene i katalogen er forsynt med koder for de forskjelligste formål. Du vil ut fra dette kunne peile inn et sted i Toscana som har garasje, kort vei til svømmebasseng, butikk - og er uten bratte trapper.

Sjekk forsikringen

— Hva så med skader på hus eller bil i bytteperioden?

— Forsikringen gjelder jo, men mitt råd er - sjekk med selskapet om eventuelle særvilkår. Det er jo en fordel for alle parter at huset eller leiligheten blir bebodd i sommerferien.

— Praksis er at den som forvolder en skade skal dekke egenandel og bonustap ved biluhell. Vår erfaring er at om det knuses noe innomhus, ligger det beskjed om dette, sammen med penger til innkjøp av nytt, sier Haukeland.

I DET GRØNNE: Dette huset fikk Arne Haukeland til rådighet i en liten by utenfor Lyon.
FOTO: MAGNE REIGSTAD