Magga ble i flere år vurdert som en sikkerhetsrisiko av norske politimyndigheter. Ifølge mappen hans var det fordi han kjempet for samenes rettigheter og at han angivelig skulle stå bak en sprengning av en bru.

– Jeg har blitt forfulgt av myndighetene i mitt eget land, sier Magga til Adresseavisen.

Han var 29 år gammel da han i 1976 kjempet for samenes rettigheter. Ifølge mappen hans kom politifolk i sivil til møter og snakket med folk på kafeer. De gikk gjennom hotellister og avlyttet telefonen hans.

– Overvåkingen har skjedd for noe så enkelt som at jeg jobbet med samisk rettskrivning. Det ble overvåket og registrert som en forbrytelse, sier Magga.

Myndighetene har i ettertid innrømmet at overvåkingen var ulovlig.

Magga er i dag professor i samisk ved Samisk høyskole i Kautokeino. Fredag snakker han om ytringsfrihet under Olsokdagene på Stiklestad.

– Jeg tror ikke storsamfunnet skal slå seg på brystet og si at vi er verdensmester i ytringsfrihet. Når man snakker om dette, snakker man ofte om muslimer og kristne, og i det siste har det handlet om karikaturtegninger eller ikke. Men de som virkelig ikke har hatt ytringsfrihet er verdens urfolk. Samene i Norge har fortsatt vanskelig for å komme til orde, mener Magga.