Kystvaktskipet «Eigun» var den andre båten som kom Bergens-tankeren «Fjord Champion» til unnsetning lørdag morgen. En redningsskøyte hadde kommet til tidligere, men den ble satt ut av spill ved at den ene slepetrossen til havaristen røk og havnet i propellen.

KV «Eigun» lå utenfor Stavanger fredag kveld da alarmen gikk utenfor Kristiansand.

— Da vi kom frem i sekstiden lørdag morgen, var det flammer på sikkert 50 meter som sto opp fra havaristen. Vi kunne ikke gå for nær. Båten lå ved et skjær som lagde en flenge midt i båten. Siden mannskapet hadde lagt ut trosser før de evakuerte båten, kunne vi trekke den løs fra skjæret, sier skipssjef Terje Rødahl på KV «Eigun».

Det var lettere sagt enn gjort. Trossen var for tynn og brakk da ankerkjettingen strakk seg. KV «Eigun» fikk ikke kontroll over skipet.

Heldigvis kom redningsskøyten RS 132 til unnsetning. Sammen klarte redningsskøyten og kystvaktskipet å trekke «Fjord Champion» av skjæret og holde båten i sjakk til bergingsbåten kom.

— Hvis ikke vi hadde reagert så raskt og hvis ikke samarbeidet hadde gått så knirkefritt, hadde vi stått i skjærgården og vasket olje i dag, sier Rødahl til BT.

— Hvordan håndterte mannskapet på havaristen situasjonen?

— Den ene trossen de la ut var for tynn. Men bare det at de fikk lagt ut utstyr, var jo en kjempejobb. Det var det som berget båten, sier Rødahl.

TAUES TIL GRUNNERE FARVANN: Taubåten Haabull tauer «Fjord Champion» til grunnere farvann utenfor Søgne, like vest for Kristiansand. <p/> FOTO: SCANPIX