— Noen hadde fjernet bunnventilene på båten, men eieren oppdaget det, og båten ble berget, forteller operasjonsleder Grete Birkeland i Midtre Hålogaland politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om sabotasjen klokka 1.50 natt til lørdag, og mannskaper fra brannvesenet og en redningsskøyte ble straks tilkalt.

Eieren kom også rast til stedet, og sammen greide de å hindre skuta fra å synke. Skadeomfanget er ikke kjent, men båten ble lenset i løpet av natten.

— Ingen er pågrepet etter hendelsen, men politiet har innledet etterforskning, opplyser Birkeland.

Fordømmer aksjonen En samlet norsk miljøbevegelse fordømte lørdag sabotasjeaksjonen. Bellona, Norges Naturvernforbund og Natur og Ungdom mener at angrep på hvalfangstnæringen ikke har noe med miljøvern å gjøre.

— Natur og Ungdom, Bellona og Naturvernforbundet har ingen forståelse for aksjoner rettet mot dagens norske småhvalfangst. Denne fangsten er bærekraftig høsting av ressursene i havet. Angrep på norsk hvalfangst har ingenting med miljøvern å gjøre, opplyser de tre organisasjonene i en felles pressemelding.

De tar sterk avstand fra slike aksjoner og reagerer på metoden.

— Sabotasje er en fullstendig uakseptabel aksjonsform for norsk miljøbevegelse. Ikkevold og åpenhet er absolutte prinsipper for oss, heter det i uttalelsen.

Tidligere forsøk Det er ett år siden forrige gang noen forsøkte å senke en hvalskute i Norge. Den gang var det hvalskuta Skarbakk som ble forsøkt senket ved kai i Henningsvær.

I 2007 ble hvalskuta Willassen Senior senket ved kai i Svolvær. Den amerikanske aksjonsgruppa Agenda 21 hevdet å stå bak sabotasjeaksjonen, og la ut beskrivelse på et nettsted som tydet på at de hadde vært om bord i båten.

I 1992 forsøkte den canadiske hvalfangstmotstanderen Paul Watson og organisasjonen Sea Shepherd å senke hvalskuta Nybræna i Steine i Lofoten, og to år senere ble hvalskuta Senet forsøkt senket utenfor Fredrikstad.

I 1996 ble hvalskuta Elin Torill forsøkt senket ved Mortsund i Lofoten, og året etter sank Steinar Bastesens hvalskute Morild i Brønnøysund. Politiet utelukket da sabotasje, men Sea Shepherd hevdet å ha stått bak. (©NTB)