President Barack Obama vil at USAs CO2-utslipp skal kuttes med 3 til 4 prosent innen 2020, sammenlignet med 1990-nivået.

Den amerikanske presidenten skal lansere klimamålene under toppmøtet i København i desember, opplyste en amerikansk regjeringstjenestemann onsdag.

Ut ifra utslippsnivået i 2005 vil USA kutte utslippene med 30 prosent innen 2025 og 42 prosent innen 2030, ifølge tjenestemannen.

Fornøyd FNs klimasjef Yvo de Boer er svært fornøyd med at USAs president Barack Obama kommer til klimatoppmøtet i København 9. desember.

— Jeg tror det er kritisk at president Obama deltar på klimatoppmøtet i København. Verden venter i stor grad på at USA skal legge frem mål for utslippskutt og bidra til finansiell bistand til u-land, sier de Boer.

Nyheten om Obamas København-reise ble kjent omtrent samtidig som de Boer holdt pressekonferanse i Bonn om hva som må til for å sikre suksess i København. At lederen for verdens mektigste land deltar, er åpenbart svært positivt.

Etter besøket i den danske hovedstaden drar Obama videre til Oslo for å motta Nobels fredspris, opplyste en tjenestemann for Obama i Washington onsdag.

Men den anonyme kilden sa også at Obama ikke vil returene til København mot slutten av det elleve dager lange klimamøtet, når 65 andre statsoverhoder ventelig vil være til stede.

- Ikke nok Det er bra at president Barack Obama vil delta i København, men klimamålene han har med seg er ikke nok, konstaterer miljøvernminister Erik Solheim (SV).

Solheim, som for tiden er på reise i Thailand, er ikke fornøyd med at USA ikke vil gå lenger enn utslippskutt på 17 prosent innen 2020, basert på 2005-nivåer.

Dette utgjør bare 3-4 prosent i forhold til 1990-nivåer, som de fleste andre i forhandlingene bruker som utgangspunkt.

— Det er ikke et mål som er tilstrekkelig til å forhindre en temperaturøkning på mer enn 2 grader, sier Solheim til NTB.

Samtidig er han glad for at amerikanerne i det hele tatt vil forplikte seg på konkrete kutt.

— Det er et vannskille i forhold til Bush-administrasjonen, fastslår Solheim, som også håper Obamas besøk i København 9. desember kan bidra til større trykk i forhandlingene.

— Det er klart positivt at han kommer, selv om det hadde vært viktigere om han hadde vært der under høynivådelen på slutten av møtet, sier Solheim.

Synspunkter? Del dem med leserne her.