Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker nye gaveregler velkommen, men angrer ikke på at han beholdt de fem afghanske teppene han fikk i gave.

— Når jeg har mottatt disse gavene, står jeg inne for det. Jeg har ikke tenkt å si at jeg angrer, men jeg er jo lei meg for at det blir reist spørsmål om motivene. Det er ubehagelig, men jeg har altså lagt vekt på å følge reglene slik de enstemmig er vedtatt for politikere, sier Støre til NTB og understreker at han ikke har beholdt andre gaver.

Uheldige uklarheter Han mener det er fornuftig at statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) ved Statsministerens kontor nå er i ferd med å endre regelverket, slik at politikere på linje med statsansatte ikke skal kunne motta personlige gaver.

— Dette er et område hvor uklarheter bare er uheldig. Det å få et enhetlig regelverk vil være det ryddigste, sier han.

I dag er statsråder unntatt fra regelverket som sier at statsansatte og embetsmenn ikke kan motta gaver. Jussprofessor Eivind Smith synes unntaket er underlig.

— I vår tid er det vanskelig å se hvorfor reglene om dette skulle være annerledes for statsrådene enn de er for andre som er satt til å forvalte fellesskapets verdier og interesser, sier Smith til NTB.

- Burde være ulovlig - Jeg synes saken nesten er litt trist, og i den grad den gjør inntrykk på folk, er det neppe positivt, tror professoren.

Samtidig minner han om at det Støre og tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har gjort, ikke er ulovlig.

— Men det burde det være, legger han til og ønsker et tydeligere og strengere regelverk velkommen.

Like billig som Ikea Fredag ble de fem teppene taksert på nytt, for å sjekke om utenriksministeren hadde betalt nok skatt for gaven han fikk. Totalsummen viser seg å være mellom 16.000 og 19.000 kroner, ifølge et takseringsdokument NTB har fått fra Utenriksdepartementet.

Med en verdi på mellom to og fem tusenlapper per teppe, ligger de mye omtalte teppene på omtrent samme prisnivå som de fleste orientalske teppene til Ikea. Støre selv hadde anslått en totalverdi på 20.000 kroner, basert på det ene teppet han allerede hadde fått taksert.

Dermed viser det seg at Ap-statsråden har innrapportert for høy verdi til skattemyndighetene og følgelig betalt mer i skatt enn han hadde trengt. Om han får refundert de inntil 1.900 kronene han har «til gode», er foreløpig ikke avklart.

Hva mener du om teppesaken? Si din mening her.