Snø og is smelter stadig raskere, og dette forsterker klimaproblemene på jorden, viser en UNEP-rapport som legges fram i Tromsø mandag.


Her finner du hele rapporten fra UNEP

— Alle merker dette

For få år siden fryktet forskerne at de enorme ismengdene på Grønland i verste fall kunne reduseres med 50 kubikkilometer i året.

I år forsvinner 150 kubikkmeter. Minst. På fem år er smeltefarten femdoblet. Det vil påvirke Golfstrømmen, som regulerer mye av det været vi har på Vestlandskysten.

Skrekktallene som presenteres i dag, er egnet til å skremme noen enhver. Smelter all is på Grønland, stiger havoverflaten med seks-syv meter. Forsvinner all isen i Antarktis, kan du gange dette tallet med ti.

Sjekk vår klimablogg

— Det som bekymrer oss er at tempoet på smeltingen øker svært raskt, og dette vil skape konsekvenser for mange hundre millioner mennesker, sier direktør Pål Prestrud ved Cicero, senter for klimaforskning ved Universitetet i Oslo, til Aftenposten.no.

Det er han som i dag presenterte den siste i serien fryktinngydende rapporter om klimaendringer.

— Klimaendringene vil påvirke alle, om vi ønsker det eller ikke. Enormt mange vil bli direkte rammet av at havet stiger og at elver tørker ut, sier Prestrud til Aftenposten.no.

— Selvforsterkende

—For meg er det spesielt bekymringsfullt å se hvordan global oppvarming viser seg å være en selvforsterkende prosess. De globale klimautfordringene kan bare løses gjennom politisk handling, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy i en pressemelding.

Utviklingsmister Erik Solheim sier rapporten understreker viktigheten av en felles forståelse av at alle land i verden har et felles formål.

— Hvis jeg skulle si til noen av de fattigste landene at de må bremse utviklingen sin så mye som ett sekund, hadde jeg blitt kastet ut med en gang, sier han.

Sjekk våre klimasider

Økt smelting vil kunne påvirke opp til 40 prosent av menneskene på kloden, og særlig de fattige rammes hardt.

ARNE NÆVRA