Det er et av de mest kjente bildene i media etter 22. juli: Anders Behring Breivik har hodet på skrått mens han ser tilbake mot regjeringskvartalet.

Han har på seg politihjelm, går med en pistol i hånden og med en uniform som er blitt beskrevet av vitner som både politi— og vekterlignende.

I ettermiddag har Ole Peder Norheim vitnet. Han var inntil i mars i år avdelingsdirektør for sikkerhetstjenester ved departementenes servicesenter (DSS).

Feilparkeringer i fleng

Ifølge Norheim, så de to operatørene aldri disse bildene.

— Hadde man sett disse bildene på vaktsentralen, ville vi reagert på en annen måte, forklarer Norheim.

Feilparkerte biler var en nærmest dagligdags hendelse i regjeringskvartalet. Rundt 250 kameraer overvåket området 22. juli.

På operasjonssentralen til sikkerhetsvaktene, vekslet bildene på et «begrenset antall monitorer», ifølge ham.

— Det er innkjøring forbudt. For meg er det viktig å si at det ikke var en gjerningsmann der da. For oss var det en feilparkert bil og en sjåfør vi ikke hadde kontroll på. Hadde vi kontaktet politiet om en feilparkert bil, vet jeg ikke om politiet hadde rykket ut, sier Norheim.

Mistet kollega

Norheim sier han synes DSS ofte er blitt mistenkeliggjort i media, og at det har vært krevende for både ham og alle de andre ansatte.

— Jeg har stor respekt for medias jobb, men det har vært tungt når bilder som har vært ukjent selv for operatørene, har kommet ut på forsiden av avisene, sier Norheim.

De mistet en av sine ansatte, Hanna Orvik Endresen, 22. juli. Hun var resepsjonsvakt i høyblokken.

PÅ FLUKT: Dette bildet fra overvåkingskamera i regjeringskvartalet viser Anders Behring Breivik løpende vekk fra bombebilen viftende med en pistol. ABC Nyheter viser bildet på sine nettsider, og presenterer det som autentisk.
SCANPIX/ABC NYHETER