Opplysningene om SVs skriftlige avtale med regjeringspartiene slo ned som en bombe på Frps pressekonferansen etter landsmøtet. I det siste spørsmålet på pressekonferansen ble Carl I. Hagen spurt om han var klar over at SV hadde en skriftlig avtale som forpliktet SV til å si nei til et slikt fond, måtte Hagen innrømme at dette var ukjent for ham.

— Dette må vi undersøke nærmere var hans knappe kommentar.

Men avtalen er glassklar og lyder:

"SV forplikter seg til å ikke stemme for forslag fra Frp og Ap om utredning eller opprettelse av et strukturfond."

Forelagt den skriftlige avtalen sa nestleder Siv Jensen til Bergens Tidende.

— Dette må vi sjekke nærmere med våre kilder, men dette skal nok la seg ordne.

Det er ikke SVs næringspolitiske talsmann Inge Ryan enig i.

— Vi kan ikke stemme for et slikt strukturfond i denne stortingsperioden.

Dermed er det ikke flertall for Frps kongstanke om næringspolitikken. Partiet ser på dette som en løsning for å bringe norsk næringsliv sårt tiltrengt kapital for å bygge opp store og i internasjonal sammenheng slagkraftige enheter innenfor ulike næringsområder. Derfor må staten bruke av oljepengene for å bygge opp et slikt fond.

Frp har satt opprettelsen av et slikt fond som et krav for å støtte et vedtak om at staten kjøper Oslo kommunes aksjer i Hafslund Energi. Også i Frp er opprettelsen av et slikt fond omstridt.

Først etter at partiformannen satte inn all sin prestisje for å få landsmøtet med seg i vedtaket ble flertalet sikret, og det mot så mange som 43 stemmer.

SVs Inge Ryan sier SV gjerne er med Arbeiderpartiet og Frp og skaffer flertall for å kjøpe aksjene i Hafslund energi, men da uten å opprette et strukturfond.

— Vi ser for oss at enten næringsministeren kjøper aksjene, eller at Statkraft gjør det, sier Ryan.