Det er Bergen SVs krav til Arbeiderpartiet, som ønsker et bredt klimaforlik foran valgkampen.

Ap vil invitere samtlige bystyrepartier til samtaler om et klimaforlik. I går la SV frem sitt valgprogram foran kommunevalget. Der går partiet lenger i radikale tiltak enn Ap så langt har vært villig til.

— Men vi setter oss gjerne ned og snakker med Ap. Det er flott at de også har satt miljøet så høyt på dagsordenen, sier Oddny Miljeteig, SVs byrådslederkandidat.

Partiveteran Åge Chr. Jacobsen synes ikke det er et problem for SV at samtlige partier nå kappes om å komme med klimautspill.

— Det er flott at politikken kommer inn på vår banehalvdel. Jeg vil anbefale folk å gå fire år tilbake og se på partienes programmer den gang. Da vil de se hvem som har hatt miljø høyt oppe i lang tid, sier han.

Nei, nei, nei

SV er også partiet som sier nei der andre sier tja. Jacobsen er skuffet over at Sp og Ap ikke sier klart nei til Arnatunnelen.

— Jeg kan ikke skjønne at noen kan tenke på å slippe 20.000 flere biler inn i bysentrum. I stedet må vi få dobbeltspor med jernbanen så raskt som mulig, sier han.

Også bygging av en andre rullebane på Flesland vil SV sette en stopper for.

— Det blir meningsløst å snakke om lyntog samtidig som man legger til rette for dobling av flytrafikken, sier Jacobsen.

Ikke minst vil byens bilister møte flere parkering forbudt-skilt i sentrum hvis SV får viljen sin. 2000 plasser skal fjernes fra sentrumsgatene.

— Vi må flytte p-plassene fra sentrum til bydelene, slik at folk kan sette fra seg bilen og reise kollektivt inn til byen, sier Miljeteig.

92 år og våt på beina

Menyen på SVs pressekonferanse var i hvert fall politisk korrekt nok: Økologiske boller og rettferdig kaffe fra Chiapas. Stedet var heller ikke helt tilfeldig valgt. Omtrent i parken mellom Bryggen og Øvregaten kommer strandlinjen til å gå om 40 år, dersom havet stiger like mye som klimaforskerne frykter.

— Når jeg er 92, og kommer med gåstol her, støttet oppe av tidligere ordfører Simen, håper jeg vi har hatt vett nok til å snu utviklingen slik at vi går tørrskodd, sier Miljeteig, og viser til partiets unge ordførerkandidat, Simen Willgohs.

20-åringen er ikke redd for at velgerne skal synes har er for ung til å bli ordfører.

— Det er sikkert mange som mener at Herman Friele er for gammel, også. Jeg kommer kanskje til å gå med T-skjorte og ipod i stedet for dress og ordførerkjede - men da vil jeg representere svært mange unge som ikke har en stemme i dag.

Vil øke skatten

I tillegg til klimatiltak, vil SV kjempe for mer penger til skolene, flere kommunale barnehager, radikal kvotering av kvinner og egne traineestillinger for innvandrere. Ordførerkandidaten har fått med et punkt om flere ungdomshus, selvdrevne og med lengre åpningstider i dag.

Boligpolitikk blir et annet viktig område. Partiet vil gjøre eiendomsskatten mer rettferdig, det vil si gjennomføre en retaksering og inkludere de 2000 husstandene som slipper eiendomsskatt i dag. For de fleste huseiere vil det bety økt skatt med noen hundrelapper. Totalt vil det komme rundt 80 millioner ekstra kroner inn i kommunekassen. De vil SV i sin helhet bruke på byens rundt tusen bostedsløse.

TRIO MED TRO: Åge Chr. Jacobsen (til venstre), Simen Willgohs og Oddny Miljeteig har tro på at SV vil få både stemmer og makt ved høstens valg. I går presenterte partiet valgprogrammet sitt i det som kan være strandkanten om 40 år.
Silje Katrine Robinson