Kritikken av SVs valgkamp har vært massiv, særlig fra partiets venstreradikale medlemmer, noe Hans Ebbing ga uttrykk for i gårsdagens BT.

Også i toppledelsen mener man at valgkampen ikke fungerte som den skulle. Det beviste valgresultatet.

— Nå skal vi gå grundig gjennom det som skjedde i valgkampen. Det er helt sikkert ting som kunne vært gjort bedre, innrømmer SVs partisekretær Bård Vegar Solhjell overfor BT.

Hans Ebbing og Torstein Hjellum uttrykte i går frykt for at SV er i ferd med å tape sin sjel i iveren etter å tekkes Ap. Solhjell deler ikke denne frykten og er heller ikke redd for at partiet vil vike på viktige SV-saker i regjeringsforhandlingene som begynner 26. september.

— Vi går inn i forhandlingene med uttalelser fra landsmøte og partiprogram. Uansett hvilken prosentandel vi hadde fått i valget, ville vi vurdert regjeringsforhandlingene ut fra politisk innhold. Vi har store forventninger og store ambisjoner om hva som skal være oppfylt før vi er fornøyde, sier Bård Vegar Solhjell.

Inkluderer venstresiden

I går lyktes det ikke BT å få partileder Kristin Halvorsens kommentar på kritikken som er kommet mot ledelsen. På en pressekonferanse i Oslo onsdag, sa hun at hun foretrekker at kritikk tas opp internt i partiet fremfor i pressen. Noe stortingsrepresentant Ågot Valle har tatt til følge:

— Eventuell kritikk vil jeg kun uttale meg om internt i SV, sier Valle til BT.

Mens Ap har gitt ledelsen alle fullmakter i regjeringsforhandlingene, har SV opprettet en egen referansegruppe som skal følge forhandlingene tett og gi råd til ledelsen.

Forhandlingskvartetten med partileder Kristin Halvorsen, nestlederne Øystein Djupedal og Henriette Westrin og partisekretær Bård Vegar Solhjell skal underveis få råd fra Heidi Sørensen, Per Østvold, Hallgeir Langeland, Karin Andersen og Audun Lysbakken som utgjør referansegruppen. Lysbakken, Langeland og Østvold regnes blant partiets venstreradikale.

SV-ledelsen oppretter gruppen for å sørge for at sluttresultatet får en bred forankring i partiet. Dessuten understreker den partiets demokratiske og - ifølge Halvorsen - antiautoritære arbeidsstil.

Antiautoritær sjel

— Jeg er helt enig i at SV har en antiautoritær stil. Det er også en del av partiets sjel, og det mange av oss elsker med SV. Saker blir aldri ferdigdiskutert hos oss, der er nok SV forskjellig fra andre partier. Det er krevende, men samtidig har vi et levende demokrati, sier Oddny Miljeteig, profilert SV-er fra Bergen og ifølge seg selv «museumsvaktar god som nåken».

Hun mener de siste dagenes debatt nettopp viser at det i SV er aksept for å slamre med dører.

— Vi har tradisjon for å si ifra. Hos oss bøyer man seg ikke for noe fordi det kommer fra ledelsen, i motsetning til hva som er gjengs i de andre partiene. Jeg har tillit til ledelsen i regjeringsforhandlingene, og tror den er opptatt av å ha et samlet parti bak seg. Den vanskelige valgkampen har gjort partiet mer bevisst, det vitner referansegruppen om, mener Miljeteig.

OPPVASK: SVs Oddny Miljeteig mener de siste dagenes debatt viser at det i SV er aksept for å slamre med dører.<p/>ARKIVFOTO: TOR HØVIK