— Det er galskap om Norge nå igjen skal involveres i en krig, sier Rune Skjælaaen til Bergens Tidende

En krig vil bare bidra til å skape mer hat, mener Senterpartiets stortingsrepresentant fra Hordaland.

Han var i fjor høst sterkt imot at Norge skulle støtte USAs bombing av Afghanistan. Nå er han like skeptisk til at Norge skal stille seg bak en krig mot Irak selv om Sikkerhetsrådet i FN skulle få mandat til dette.

Vil forverre situasjonen

Også partiets utenrikspolitiske talskvinne, Åslaug Haga er av samme oppfatning. Hun mener at militæraksjoner vil bidra til å forverre situasjonen i Irak og øke motsetningene mellom de ulike landene i regionen.

Hun synes ikke det vil være særlig klokt av Sikkerhetsrådet å gi klarsignal til bombing. Hun tviler også på at president George Bush kan dokumentere at Saddam Hussein har kjernefysiske anlegg.

— Hadde han dokumentasjon, burde han nevnt det i sin tale til FNs generalforsamling, sier Haga.

Tar ikke bølgen

SV hadde landsstyremøte i går. Budskapet derfra var klart. SV vil kreve at Norges holdning til eventuell krig i Irak må drøftes i åpent storting; ikke bare i den utvidete utenrikskomiteen.

SV vedtok også en uttalelse hvor partiet krever at Norge stemmer nei til et FN-mandat om angrep på Irak.

— Vi er det eneste partiet i Stortinget som ikke tar bølgen for Bush dagen lang. Det gir oss spesielle utfordringer, sa partileder Kristin Halvorsen i sin tale til landsstyret.

Den amerikanske ambassadøren i Norge, John Dyle Ong hevdet overfor Dagsavisen i går at Norge vil bli spurt om å bidra med det samme som Norge har bidratt med i Afghanistan. I operasjonen «Enduring Freedom» sendte Norge spesialstyrker, mineryddeenheter og pansrete personell kjøretøy. Om få uker vil også en F-16 skvadron operere i Afghanistan.