• Dette er familiens oppgave, sier Anniken Huitfeldt (Ap) om at norske barn ikke får skolemåltid. Kristin Halvorsen er ikke enig.

— Om en stortingsperiode vil folk riste på hodet av dette, sier finansminister Kristin Halvorsen (Sv). Men i Soria Moria brøt hun eget løfte om skolemåltid.

Barneombud Reidar Hjermann etterlyste i gårsdagens BT skolemattiltak fra finansminister Halvorsen og undervisningsminister Djupedal.

— Hvis barneombudet har allierte i denne saken, er det SV. Dette står ikke på oss, sier finansminister Kristin Halvorsen, som mener skolematdebatten ble latterliggjort i valgkampen i 2005. Dermed signaliserer hun videre kamp for skolemåltid fra regjeringens innside.

— Gi oss en periode til, og alvoret vil gå opp for oss. Jeg er bombesikker på at om en stortingsperiode til vil man riste på hodet over skolematdebatten, sier Halvorsen.

I 2005 gikk SV til valg på et varmt, gratis skolemåltid. Samme år måtte Halvorsen i Soria Moria-erklæringen svelge sin egen hete potet: skolematløftet var blitt til et løfte om å «innføre en ordning med frukt og grønt i skolen og legge til rette for forsøksordninger med skolemat».

Halvannet år etter er verken fruktordning eller prøveordninger for skolemat kommet i gang. Dermed er norske og albanske skolebarn fremdeles de eneste i Europa uten skolematordning, til tross for bred dokumentasjon om at de ville vært friskere, roligere og mindre voldelige med et sunt skolemåltid.

- Så langt vi kom

— Hvor langt er dere kommet med prøveordningen med skolemat?

— Jeg må få komme tilbake til det, dette er ulike budsjett som jeg må se på, sier finansministeren.

— Barneombudet kaller det et svik dersom regjeringen ikke innfører prøveordningene som er lovet. Forstår du reaksjonen?

— Sånn er det når man forhandler. Det som står i Soria Moria er så langt vi kom i denne omgang, og det skal vi få til i denne perioden. Men tiden jobber for oss, sier finansministeren.

Skolemåltid for dyrt for Ap

SVs regjeringskamerat Ap vil imidlertid ikke love gratis skolemåltid. Det blir for dyrt.

— Vi har ikke snakket så mye om et varmt måltid, vi vil ha realistiske mål. Vi prioriterer Kunnskapsløftet, sier Anniken Huitfeldt (Ap), nestleder i utdanningskomiteen. Hun vil ikke kommentere sin komitékollega Lena Jensen (SV), som i gårsdagens BT la skylden for manglende skolemat på de to andre regjeringspartiene.

— Vi er én regjering, vi står sammen om Soria Moria. Ap gikk ikke til valg på dette, fordi man ikke forandrer samfunnet med løfter man ikke kan innfri, parerer Huitfeldt.

Middag er familiens ansvar

— Middag skal fortsatt være et ansvar som familien skal ha. Det har ikke vært en tradisjon i Norge at alle skal ha varm lunsj midt på dagen, sier Huitfeldt, som mener skolemåltid krever utbygging av kjøkken, og at dette blir for dyrt.

— Er det ikke på tide å revurdere tradisjonen når Norge har Europas mest bråkete skolehverdag, og er nesten alene i verden om å ikke gi skolebarn mat?

— Vi har ikke de mest usunne barna. Engelske barn er mindre sunne. Den norske matpakken er tross alt ganske sunn, i forhold til pasta og pommes frites, sier Huitfeldt.