— Nå har folket talt. Alle tre partiene er enige om at valgresultatet skal gjenspeile seg i forhandlingene og i styrkeforholdet mellom de tre mulige regjeringspartnerne, sa statsministerkandidat Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i ettermiddag.

Ap vil styre

Dermed gjorde han det klart at SVs dårlige resultat, både i forhold til forrige stortingsvalg og ikke minst i forhold til meningsmålingene tidligere i år, vil få konsekvenser for hvor mye gjennomslag partiet kan forvente seg i regjeringen. Ap er nå dobbelt så stor som Sp og SV til sammen, og vil trolig kreve at dette styrkeforholdet gjenspeiler seg i regjeringssammensetningen.

— Jeg vil ikke komme med noe ultimatum i forhold til hvor mange statsråd vi skal ha, men det er klart at Arbeiderpartiet har klare krav og målsettinger, sa Stoltenberg.

Han understreket likevel flere ganger at Ap-ledelsen vil møte sine potensielle regjeringspartnere med respekt og forståelse.

Ikke kannibalisme

Partisekretær Martin Kolberg hadde brukt dagen til å studere gårsdagens valgdagsmålinger nøyere, og kunne konstatere at kun 50.000 av Aps nye velgere hadde hoppet over fra SV. Hele 200.000 var i gruppen tidligere hjemmesittere og førstegangsvelgere. Stoltenberg avviste derfor at SVs nedgang ga en stor bismak til valgseieren.

Stoltenberg kom til pressekonferansen rett fra sentralstyremøte i partiet, og kunne fortelle at sentralstyret enstemmig hadde vedtatt at de var strålende fornøyd med valgresultatet.

Eventyr og trehjulssykkel

— Nå har partiledelsen fått fullmakt av sentralstyret til starte forhandlinger og å godkjenne resultatet av forhandlingene. Allerede i dag møtte jeg Kristin Halvorsen og Åslaug Haga, i tillegg til at partisekretærene møttes for å planlegge tiden fremover. Denne og neste uke vil gå med til forberedelser og utarbeidelse av partienes grunnlagsdokumenter.

Mandag 26. september starter vi trolig forhandlingene på Soria Moria (konferansesenter i Nordmarka utenfor Oslo, red.anm.). Det er et flott sted og et flott navn. La meg bare minne om at gutten i eventyret klarer å komme til Soria Moria. Det er altså ikke bare en fjern drøm, men blir virkelighet, sa Stoltenberg.

Mer uklar i billedbruken ble Ap-lederen da han ble bedt om å beskrive størrelsen på "støttehjulene" Sp og SV. Han omtalte i sin tid Bondevik-regjeringen som en liten sykkel med altfor stort støttehjul.

— Sp og SV er ikke støttehjul. De er en del av sykkelen, slo Stoltenberg fast - men måtte gi opp da han ble spurt hvilke deler av sykkelen hvert enkelt parti var. Hvem er rattet og hvem er bremseklossen, spurte én journalist. En annen mente at Stoltenbergs beskrivelse mest minnet om en handlevogn.

PÅL ANDREAS MÆLAND (MMS)