OLAV GARVIK

SV oppnår bare 9,4 prosent på målingen Norsk Respons AS har utført for Bergens Tidende denne uken. Det er en tilbakegang på 3,5 prosentpoeng siden forrige uke. Men partiet har gått jevnt og trutt tilbake helt siden mai, ifølge målingene som er gjort her i fylket.

«Vinnerne» denne gang er de tre regjeringspartiene. Høyre har en fremgang på 2,3 prosentpoeng, KrF på 1,3 og det samme har Venstre. Laila Dåvøy (KrF) er så vidt sikret stortingsplass, mens Lars Sponheim (V) må skaffe seg en del flere tilhengere før han er ved målet.

Arbeiderpartiet er også i siget, mens Senterpartiet har et stykke igjen for å sikre Rune Skjælaaen gjenvalg. Torstein Dahle (RV) har så å si samme gode oppslutning som sist og er «inne» på Stortinget. Frp har stabilisert seg tett oppunder 20 prosent.

Satser på unge velgere

— Det er overhodet ingen grunn til panikk hos oss, men jeg liker selvsagt ikke tendensen. Den skyldes nok at vi blir angrepet fra alle kanter. Heretter må vi sette alle krefter inn på å få unge velgere til å bruke stemmeretten, sier Audun Lysbakken i en kommentar til målingen.

Han mener ellers at SV ikke har greid å få godt nok frem hva som skiller SV og Arbeiderpartiet.

— For dem som ønsker en ny regjering, kan det ikke være ett fett om stemmen går til Ap eller SV. De på venstresiden som ønsker en annen og mer radikal politikk enn det den forrige Stoltenberg-regjeringen sto for, er nødt til å0 stemme på SV, fortsetter han.

Ikke tid for å «grine»

— Er det gått opp for deg at du står i fare for ikke å bli gjenvalgt?

— Det har jeg vært forberedt på hele tiden. Men jeg går ikke omkring og tenker på min egen situasjon. Som 27-åring kan jeg ikke legge meg ned og grine!

— Er RV blitt en litt for brysom konkurrent?

— Det verste som kan skje er at jeg og Torstein Dahle slår hverandre ut. Den politiske avstanden mellom oss er ikke særlig stor. Jeg vil likevel anmode folk om ikke å stemme taktisk, men holde seg til det partiet man er mest enig med.

— Har partileder Kristin Halvorsen vært god nok i de store fjernsynsdebattene?

— Det virker i hvert fall som om pressefolkene i Akersgata har bestemt seg for at hun gjør det dårlig, og så skriver de det uansett hva som skjer, mener Lysbakken.

- Nå er det alvor!

SVs førstekandidat, Ågot Valle, sier at det ville være veldig synd hvis unge Lysbakken skulle falle ut, for han er en av de beste talsmenn for en ny utenrikspolitikk og en ny og mer radikal miljøpolitikk.

— Vi visste at motkreftene ville bli sterke. Høyre har hatt som bevisst strategi hele tiden å «ta» SV. De som ikke allerede har bestemt seg, må se å komme seg ned fra gjerdet, for nå er det alvor! Man får ikke SV-politikk ved å stemme på Arbeiderpartiet, sier hun.

Idar Eidset i Norsk Respons AS sier at SV først og fremst lekker til Arbeiderpartiet, men fortsatt er det en svært stor del av SVerne fra valget i 2001 som ikke har bestemt seg. Også Senterpartiet og KrF har en stor reserve som ikke har klatret ned fra gjerdet.