Leder i Sosialistisk Ungdom, Kirsti Bergstø, legger ikke fingrene imellom og sier at «vi i SV er blitt lurt, ja, hele det norske folk er blitt lurt opp i stry».

— Det vi fryktet har nå skjedd. Vi stolte rett og slett ikke på de løftene som ble gitt, og det var grunnen til at vi krevde rensing fra dag én for i det hele tatt å gå med på gasskraftprosjektet på Mongstad, sier hun.

Hun mener at statsministerens såkalte «månelandingsprosjekt» allerede må kunne kalles en krasjlanding.

— Det Jens Stoltenberg forespeilte kan i hvert fall ikke lenger kalles noe foregangsprosjekt, og hele poenget med rensing av CO2 faller egentlig bort når klimagassen likevel skal slippes ut, fortsetter SU-lederen.

Kirsti Bergstø har dessuten særdeles lite til overs for olje- og energiministerens planer om å kjøpe utslippskvoter i utlandet i staden for deponering av CO2-mengdene som fanges opp gjennom testanlegget.

— Det er bare triksing med våre egne klimaproblemer å tenke på å kjøpe kvoter i fattige land, er ordene hun bruker.

- Flau smak i munnen

Også SV-toppene i Hordaland, Jørgen Melve og Åge Chr. Jacobsen gir uttrykk for harme etter at ambisjonene om rensing av det kommende gasskraftverket er blitt kraftig senket i forhold til løfter som er gitt.

Jacobsen er dessuten sterkt i tvil om det blir gjort alvor av å oppnå full rensing av CO2-utslippene fra gasskraftverket i 2014, slik det foreløpig siste løftet går ut på.

Men det er knapt noen i SV som i denne omgang har satt frem krav om å forlate regjeringen på grunn av løftebrudd. Ifølge Jacobsen, som er leder i Bergen SV, er det likevel ikke så langt unna:

— Den politikken vi nå glir inn i ligger langt fra det SV står for. Strikken kan ryke. Den er allerede strukket veldig langt, mener han.

— Jeg har en flau smak i munnen bare tre dager etter at Bali-konferansen ble avsluttet. Det går ikke an å være verdensmester på Bali, og så like etter gi opp de vedtatte planene for Mongstad. Jeg hadde ventet at Åslaug Haga og regjeringen ville vist mer politisk mot enn det vi nå ser, mener Åge Chr. Jacobsen.

Hordaland er «versting»

Også lederen i Hordaland SV, Jørgen Melve, finner det «veldig uheldig» når regjeringens prestisjeprosjekt på Mongstad tar en slik vending som dette.

— Jeg er dypt skuffet, for Hordaland er allerede versting når det gjelder CO2-utslipp. Det er forståelig at kostnadene ved deponering blir høye, men dette gjelder tross alt et prosjekt der ny teknologi skal utvikles. Jeg stiller i den forbindelse spørsmål ved StatoilHydros engasjement. Er det egentlig sterkt nok?

— Er du blant dem som tviler på om fullskala rensing er realistisk innen 2014?

— Jeg vil fortsatt både tro og håpe at alle som er involvert i prosjektet vil holde fast på den timeplanen. Det har med prestisje å gjøre, og det har ikke minst med Norges troverdighet å gjøre, sier Jørgen Melve.

Er det grunn til å føle seg lurt? Diskutér saken her!

Knut Strand (arkiv)