— Ungdommen tror på oss, og vi skal vise dem tilliten verdig, sa hun i en jubel der nesten ingen hørte noen ting.

Da den rødkledte partilederen kom til den ungdommelig kafeen Cosmopolite klokken 21.32 i går kveld, ble hun møtt med en jubel som ikke er mulig å beskrive.

I et røykfylt lokale, med halvlitere på bordene var stemningen hysterisk begeistret. De unge viljer som hadde kommet sammen for å feire tok i mot sin leder med en elektrisk begeistring som bekreftet det Kristin selv sa i sin improviserte tale:

— Vår entusiasme er ekte, fordi vi slåss for saker vi virkelig tror på. Vi har ikke funnet på noen saker som vi tror er populære. SV har satt på dagsorden spørsmål folk er virkelig opptatt av, og slik blir det ekte, sa hun.

Også hennes nestkommanderende, og for anledningen jakkebærer, på den nye Oslo-benken, bergenseren Heikki Holmås, er opptatt av dette med troverdighet.

— Rundt om på skolevalgene traff vi folk som etter møtene kom bort og sa: - Dere tror vi på. Dere virker oppriktig engasjerte. Og det er riktig, det er nettopp det vi er, sa Holmås med et kroppsspråk som ikke var til å ta feil av.

Kysten rundt

Tidlig på kvelden så det ut til at SV kan bli representert fra alle fylker i det nye stortinget. Det er i seg selv historisk. Og da et tidlig resultat tikket inn, fra Vardø, steg stemningen om mulig ennå noen hakk. Der tok SV 16,5 prosent av stemmene, noe som sikret Gunnar Ballo fire nye år på Løvebakken.

På valgvaken kunne partisekretæren fortelle en morsom historie om nettopp Ballos engasjement. En sen kveld i valgkampen ringte han hovedbølet i Oslo og ba om penger til en taxitur,- på 40 mil !!! Han rakk ikke siste fly fra Gamvik til Tromsø, og måtte kjøre drosje gjennom natten. Neste morgen skulle han nemlig nå er fly til Bergen for å delta i en helsedebatt.

Og gjett om han fikk innvilget søknaden på rappen.

Radikal gruppe

Bak den intense jubelen i den røde hær i går, skjuler det seg imidlertid et moment av usikkerhet for partiledelsen. Den nye gruppen på godt over 20 representanter blir neppe noen homogen masse. Det er en rekke svært radikale, ja nærmest dogmatiske sosialister som nå seiler inn under SV-fanen på Stortinget. Det kan, på litt lengre sikt, bli en betydelig problem for ledelsen. For dette er unge som vil kjempe aktivt for en rekke saker på partiprogrammet, som den sittende ledelsen ikke er like ivrige for. Som kamp mot Nato, EØS-avtalen, og som slett ikke ønsker noe nært hopehav med Arbeiderpartiet. Men dette avviste partilederen i går.ýVi er alle valgt inn på SVs program, sa hun, fortrøstningsfullt i all viraken.

SEIERSSIKRE: En seierssikker Kristin Halvorsen jubler sammen med partikolleger etter utfallet i går kveld. (Foto Rune Sævig)

SEIERSSIKRE: En seierssikker Kristin Halvorsen jubler sammen med partikolleger etter utfallet i går kveld.
FOTO: RUNE SÆVIG