Prisen, en messingkube og 20.000 kroner, ble utdelt lørdag kveld på årets SKUP-konferanse i Tromsø. Stiftelsen for Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) deler årlig ut denne prisen for «beste journalistiske arbeid der undersøkende metoder er brukt for å avdekke forhold som tidligere ikke er dokumentert».

— Nedkjempet — Prisvinneren har med sin kritiske journalistikk nedkjempet mektige bastioner i det store mangfold av helsepolitiske interesser. Samtidig har prisvinneren nådd fram til pasientgrupper som ikke har annet vern enn at de må stole på at noen bringer sannheten for dagen, sa leder i SKUP-juryen, Ivan Kristoffersen, da han ga Anne Hafstad prisen.

SKUP-juryen delte også ut seks diplomer for fremragende journalistisk arbeid. Odd Isungset fikk diplom for boka «Attentatet». De andre diplomene gikk til journalister i Dagens Næringsliv, Drammens Tidende, NRK, TV 2 og VG. Til sammen 60 journalister eller journalistgrupper har sendt inn bidrag til konkurransen.

Dexamin-saken Reportasjene om Dexamin-saken ble publisert i Aftenposten i perioden april til desember 2000. Dexamin er et legemiddel som brukes i behandlingen av hyperaktive barn, og av pasienter med sovesyke. Anne Hafstad startet med et tips om at Dexamin-tablettene som er produsert og brukt i Norge ikke hadde ønsket virkning

Hafstad undersøkte vanskelig tilgjengelig medisinsk og farmaseutisk litteratur, og fant ut at de norskproduserte tablettene inneholdt en annen type amfetamin enn det som ellers er vanlig i legemidlet Dexamin. Norske pasienter fikk en medisin med dårligere virkning og flere uheldige bivirkninger.

Anne Hafstad avslørte også at norske helsemyndigheter ved Statens legemiddelkontroll og Helsetilsynet var klar over denne problemstillingen, uten at de informerte leger og pasienter. Reportasjene førte til at helseminister Tore Tønne umiddelbart lovet at også pasienter i Norge skulle få tilgang på den type Dexamin som brukes internasjonalt.

Skjult kamera Redaksjonen for Rikets Tilstand i TV 2 fikk diplom for programmene «Norske jenter omskjæres», som handler om hvordan muslimer i Norge bryter norsk lov ved å sende sine døtre til utlandet for bli omskåret. Rikets Tilstand avslørte, ved hjelp av skjult kamera og den unge kvinnen Kadra, at muslimske ledere har ført norske myndigheter og norsk opinion bak lyset ved offisielt å ta avstand til omskjæring, samtidig som de anbefaler slike inngrep overfor sine egne trosfeller i Norge.

Odd Isungset fikk diplom for boka «Attentatet», som beskriver politiets hittil mislykkede etterforskning av drapsforsøket på forlagssjef William Nygaard.

Renie Thorleifsson i NRK Fjernsynet fikk diplom for Brennpunkt-programmet «Med rett til å låne» om selskapet Pandestor og dobbeltrollen til LOs nestleder Jan Balstad. Han var både styreformann i Pandestor, og styremedlem i Statens nærings— og distriktutviklingsfond (SND), som bevilget lån til selskapet.

Knut Gjernes og Bjørn Olav Nordahl i Dagens Næringsliv fikk diplom for prosjektet «Svarte får i grått marked». Karianne Braathen og Odd Myklebust i Drammens Tidende fikk diplom for «Turistkontor-saken». Tor Strand og Rolf J. Widerøe i VG fikk diplom for «Trygdejukset».

NTB