Stiftelsen for Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) deler årlig ut denne prisen for "beste journalistiske arbeid der undersøkende metoder er brukt for å avdekke forhold som tidligere ikke er dokumentert". Prisen — 20.000 kroner på deling, og denne gang to messingkuber - ble utdelt lørdag kveld på årets SKUP-konferanse i Trondheim.

Trond Sundnes i VG fikk prisen for "UDI-skandalene", en serie reportasjer om kritikkverdig pengebruk i Utlendingsdirektoratet.

Eskil Engdal, Knut Gjernes og Erik Tumyr i Dagens Næringsliv fikk prisen for "Sertifikat-saken". De avslørte blant annet hvordan Kjell Inge Røkke fikk falskt båtsertifikat fra en svensk sjøfartsinspektør som solgte slike sertifikater til flere nordmenn.

Falsk identitet De tre DN-journalistene skaffet bevis for denne handelen med sertifikater ved at de selv benyttet falsk identitet, og kjøpte et slikt sertifikat.

Dette er en omstridt metode i pressens arbeid. SKUP-juryen - sju pressefolk med Brit Tangen som leder - uttaler i sin begrunnelse at bruk av falsk identitet i dette tilfellet har foregått på en forsvarlig måte.

SKUP-diplomer

I tillegg til den delte SKUP-prisen har juryen også utdelt diplomer for tre journalistiske arbeider.

Bent Botten og Trond Lillebo i Hamar Arbeiderblad fikk diplomer for "Tommy-saken". Denne saken handler om en ung gutts selvmord i full offentlighet, etter at han forgjeves hadde forsøkt å få hjelp fra det offentlige hjelpeapparat.

Rolf J. Widerøe i VG fikk SKUP-diplom for "Polititysteren", en reportasjeserie om hvordan politi og påtalemyndighet unnlot å reagere mot lovbrudd utført av en kriminell informant.

Jens M. Johansson og Lars Backe Madsen i Dagens Næringsliv fikk diplomer for "Blackout i Eksportrådet", reportasjer som førte til grundig opprydding for å få slutt på uakseptable forhold i Norges Eksportråd.

45 journalistiske arbeider var sendt inn til konkurransen om SKUP-prisen for 2001.