Advokat John Christian Elden mener politiet i Kristiansand har lekket dokumenter om Espen Høiby til pressen, og anmeldte saken til Det særskilte etterforskningsorgan i Agder.

— Jeg kan vanskelig se at opplysningene kommer fra andre steder enn fra politiet. Jeg har ikke gitt dokumenter til pressen. Jeg er ganske sikker på at de sakkyndige ikke har gjort det, sa Elden til NTB mandag.

Advokat Elden mener at lekkasjene til pressen har vært til skade i den såkalte Høiby-saken.

Ifølge avisen skal anmeldelsen være levert i mai, mens nestleder Jørn Ree i SEFO i Agder uttalte til TV 2 Nettavisen mandag at anmeldelsen kom inn for to uker siden.

Beslag

Ifølge Dagbladet skal SEFO blant annet ha tatt beslag i datautskrifter som kan avsløre hvem som lekket saksdokumenter til ukebladet Se og Hør.

De skal også ha gjennomført flere såkalte mistenkte-avhør både av tjenestemenn og på juristnivå ved politidistriktet.

Beslagene av datamaterialet skjedde etter at SEFO hadde fått tingrettens beslutning om ransaking, innhenting og utlevering av materiale. Etter vanlig straffeprosess vil det si at Agder politidistrikt som foretak formelt er siktet for brudd på taushetsbestemmelsene og mistenkt for å ha gitt fra seg etterforskningspapirer til uvedkommende.

Avisen skriver at beslagene i politidistriktet skal være av en slik karakter at etterforskningsorganet må bearbeide dem videre.

Ingen kommentar

Kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt ville ikke kommentere saken mandag. Han sier bare at han avventer SEFOs arbeid.

Politimester Bjørn Hareide i Agder politidistrikt sier til Dagbladet at han ikke var kjent med anmeldelsen. Men han understreket at SEFO står helt fritt til å operere i forhold til politiet.

— Jeg regner med å bli orientert når tiden er inne for det, sa Hareide.

Tiltalt for vold

Espen Høiby (44), kronprinsesse Mette-Marits bror, er tiltalt for å ha skadd sin eks-kjæreste natt til 1. september i fjor under særdeles skjerpende omstendigheter. Han er også tiltalt for et mindre alvorlig tilfelle av vold mot den samme kvinnen en måned tidligere.

Strafferammen for det alvorligste tiltalepunktet er fengsel i opp til seks år.

Høiby nektet straffskyld da rettssaken mot ham startet i Kristiansand tingrett mandag. I tingretten forklarte han at han hadde skjøvet sin daværende kjæreste bort under en krangel i et geburtsdagsselskap for ett år siden. Han mener at hun snublet over det ene benet hans, og falt på grunn av dette.

Ifølge kvinnens forklaring, som tiltalen bygger på, spente Høiby ben under henne slik at hun falt, før han sparket henne gjentatte ganger mens hun lå nede.

NTB