– Vi regner ikke med å innstille noen flyavganger i dag lørdag. Pilotene er på vei tilbake, sier informasjonsrådgiver Knut Løvstuhagen i SAS til NTB.

Han sier SAS Braathens hadde 90 sykemeldinger fredag. Lørdag er tallet redusert til 50.

– Vi er optimister når det gjelder søndag og regner med normal trafikk også da, sier Løvstuhagen.

Store problemer

SAS-konsernet har hele den siste uken vært rammet av store forsinkelser og kanselleringer på grunn av sykmeldte flygere. Problemene har vært størst i Norge og Danmark, der flygere har sykmeldt seg i hopetall. Svenske SAS-flygere har ikke hatt større sykefravær enn normalt den siste tiden.

I løpet av helgen skal det utarbeides en rapport om hva som egentlig skjedde i forbindelse med utsendelsen av SMS-meldinger der flygerne ble oppfordret til å melde seg syke.

– Vi har hatt jurister, både vår egen og eksterne, til å se på forholdene rundt SMS-ene. Ut fra de opplysningene som har tilflytt oss, slår de fast at det var en aksjon, sier SAS Braathens-sjefen Petter Jansen til VG.

Han vil bruke neste uke på å vurdere eventuelle konsekvenser for dem som deltok i den påståtte aksjonen.

Jansen regner med at SAS Braathens har tapt flere titalls millioner kroner på alt bråket i det siste. Mye av dette vil gå til erstatninger til de om lag 25.000 passasjerene som har vært rammet.

Nye forhandlinger

Selv om flytrafikken lørdag gikk som normalt, er konflikten med flygerne i SAS-systemet fortsatt uløst. I SAS Braathens er det foreløpig ikke lagt opp til flere møter før de skandinaviske flygerforeningene i SAS-konsernet møtes til nye forhandlinger med konsernledelsen i Stockholm tirsdag.

Stridstemaet er SAS’ sitt ønske om ikke lenger å forhandle med SAS-pilotene samlet, men å splitte opp tariffavtalen til datterselskapene i de tre landene.Dette ønsker ikke flygerne, som mener at nasjonale avtaler blant annet vil være i strid med prinsippet om likebehandling.