Det er fraktselskapet SAS Cargo som har inngått kontrakten med Northern Cargo AS, som opptrer på vegne av de største norske lakseeksportørene, blant annet Lerøy Group, Marine Harvest, Pan Fish og Polaris Seafood.

Avtalen innebærer at SAS gir lakseeksportørene garantert plass for norske fiskeprodukter – i første rekke laks – på fly til Tokyo og Osaka i Japan og Hongkong de 12 neste månedene.

Første gang

Det er første gang det inngås en så forpliktende fraktavtale for fiskerisektoren, sier Country manager Bjørn Teigen i SAS Lufthansa Cargo. En slik avtale er en stor fordel for fiskeeksportørene, mener han.

Northern Cargo står for om lag en tredjedel av Norges samlede eksport av fersk fisk. Det betyr at selskapet har ansvar for å få 25.000 tonn fisk årlig ut av Norge.

Med nytt fly

Avtalen innebærer at de norske lakseeksportene får fast plass på et svært fraktfly, som går fra Göteborg til Osaka og Hongkong henholdsvis fem og to ganger i uken. Dessuten vil fiskeeksportørene kunne få fraktet sine varer med det nye store langdistanseflyet A340, som settes inn i rute mellom København og Tokyo i neste uke. Dette betyr at kapasiteten for norsk fiskefrakt til Japan blir fordoblet, sier Teigen.