Kaoset i flyselskapet vil ingen ende ta, og i går gikk ledelsen rett i klinsj med pilotene. De nekter å ta imot egenmeldinger.

— Vi ser ingen annen utvei. Sykemeldingene rammer tusenvis av våre passasjerer, og vi vil gjøre det som er nødvendig for å avklare om dette er en ulovlig aksjon.

«Fjerne all tvil»

— Gjennom kravet gir vi nå pilotene våre muligheten til å fjerne all tvil om rundt hvorvidt sykemeldingene er reelle eller ikke, sa administrerende direktør Petter Jansen i går kveld.

Rundt 100 av pilotene i norske SAS-piloters forening var i går sykmeldt. 220 av selskapets avganger ble kansellert mandag og tirsdag, opplyser SAS Braathens.

Pilotene benekter at det dreier seg om en aksjon.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) sa i går at det som nå skjer i SAS Braathens svekker selskapets omdømme.

Statsråden varslet også at hun vil undersøke om regelverket gir mulighet for å kreve erstatning av selskapet.

La ned arbeidet

SAS Braathens-ledelsen hevder den har hjemmel i Folketrygdloven til å frata pilotenes rett til å bruke egenmelding. Ifølge loven kan det gjøres dersom arbeidsgiveren har rimelig grunn til å anta at fraværet ikke skyldes sykdom.

Selskapets kommunikasjonsdirektør Cathrine Foss Stene uttalte i går kveld at SAS Braathens fra i dag vil stille leger til disposisjon for alle de syke pilotene.

Rundt 20.000 passasjerer blir daglig rammet av alle sykemeldingene blant flygerne. Ifølge nettstedet Take Off koster hver streikedag SAS rundt ti millioner kroner hver dag.

De tidligere Braathens-flygerne som nå jobber i SAS Braathens er langt friskere enn sine kolleger med fortid i «gamle» SAS. De to gruppene av flygere har fortsatt hver sin forening.

— Vi står maktesløse overfor det som skjer, sier lederen for de gamle Braathens-flygerne, Jan Levi Skogvang til NTB.

Av de 800 flygerne i SAS Braathens kommer rundt 500 fra SAS og 300 fra Braathens.

I dag må flypassasjerene må belage seg på mer kaos, venting og avlyste reiser. 315 flyginger ligger an til å bli kansellert i dag. Et møte mellom partene i Stockholm i går kveld, var ved 21-tiden fortsatt resultatløst.

GOD PLASS: Leif Flemming Bakke hadde nok armslag da han ventet på å reise fra Flesland i går. Han skulle ikke fly med SAS Braatens, og var rask å legge til et «heldigvis».
SIGVE AMUNDSEN