Stockholm (NTB): Etter den siste streiken blant danske kabinansatte har SAS-ledelsen funnet ut at noe må gjøres, og varslet i forrige uke oppsigelser i Danmark. Resultatet blir omlegging av 13 ruter mellom København og Oslo og 15 ruter til og fra Stockholm, skriver den danske reiseavisen standby.dk.

Totalt blir rundt 200 danske kabinansatte berørt. Hvor mange nye arbeidsplasser omleggingen fører til i Norge, er ennå ikke kjent. Omleggingen skal ifølge konserndirektør i SAS, John Dueholm, skje i løpet av seks måneder.

Ikke straff

— Vi kommer til å legge om vår produksjon og utgå fra Sverige og Norge. Dette gjør vi for å få stabilitet og beslutningen er helt og holdent kundedrevet, sier Dueholm til den svenske avisen Affärsvärlden.se.

Beslutningen om å flytte ut driften av til sammen 28 flyruter kan imidlertid føre til nye streiker hos danske kabinansatte som nok vil oppleve beslutningen som en ren straff. Dueholm understreker imidlertid at omleggingen ikke er en straffereaksjon.

— Vi straffer ingen ansatte. Vi må tenke på flyselskapets beste og våre kunder, sier Dueholm.

73 streiker

Mens det i Norge og Sverige ifølge avisen Affärsvärlden har vært henholdsvis fem og én streik blant SAS-medarbeidere de siste ti årene, er tallet for de danske kollegene mye høyere.

— Vi har statistikk på at det i løpet av de siste ti årene har forekommet 73 ulovlige streiker i København i SAS. Det betyr i praksis annenhver måned, sier konserndirektør Mats Jansson.

SAS-ledelsen mener den tre dager lange streiken i april har kostet selskapet 100 millioner svenske kroner.