Om Dørum uttalte Sponheim at han hadde suksess utad som minister, men ikke spilte så stor rolle innad i regjeringen.

— Jeg reagerer sterkt på at Lars Sponheim tillater seg å kritisere Odd Einar Dørum. Dørum klarte å bli en mye mer markert statsråd enn det Sponheim var. Vi er flere i Hordaland Venstre som mener Sponheim bør holde seg langt unna en regjering. Velger Venstre å gå i regjering, er Dørum en selvsagt del av den, sier Erling Birkeland i Fana Venstre.

Bajasutspill

Han ber Sponheim begynne å lytte til grasrota i eget parti og slutte med det han karakteriserer som bajasutspill.

— Sponheim må begynne å lytte til argumentene fra sine egne partimedlemmer i fylket og ikke bare spørre seg selv, dyrene på gården og ekkoet i Ulvikfjellet. Der får han de svarene han ønsker seg, sier Birkeland.

Han gir Sponheim skylden for Venstres dårlige valgresultat.

— I Venstres valgbod var det mange som sa at de ville ha stemt Venstre dersom ikke Sponheim hadde stått på topp, sier Birkeland.

Dørum vil ikke kommentere uttalelsene, men vil ta dem opp med Sponheim direkte.

Forundret Enoksen

Sponheim uttalte også i gårsdagens BT at det var godt å slippe den politiske klaustrofobi han følte da han satt «innegjerdet» med Senterpartiet.

— Det er ikke mer enn en uke siden Lars Sponheim sa at en sentrumsregjering er det beste landet kan få, påpeker Odd Roger Enoksen (Sp).

Selv har Sp-lederen oppfattet samarbeidet med Venstre og Sponheim som godt.

— Det er jo synd dersom Lars Sponheim har følt seg innelåst. Men hvis han først har følt det sånn, er det flaks for han at Venstre havnet under sperregrensen. Hvis ikke kunne han risikert nye år i en sentrumsregjering, sier Enoksen.

... men glede i Høyre og KrF

I Høyre og KrF har en med stor glede merket seg at Lars Sponheim vil ha Venstre med i regjering.

— Jeg håper Venstre følger hans anbefaling. I et langsiktig perspektiv er det viktig å ha med seg Venstre inn i regjeringen, sier Jan Petersen. Han har fått med seg Sponheims uttalelser i BT om at det kunne være morsomt å sitte i en borgerlig regjering.

— Sponheim har et flott utgangspunkt når han legger vekt på mulighetene en slik regjering har, sier Petersen.

— Dette øker mulighetene for vi kan lykkes i forhandlingene. Dersom Sponheims standpunkt også blir Venstres standpunkt, styrker det sentrum totalt sett, sier Kjell Magne Bondevik.