HILDE KRISTIN STRAND LENA VERMEDAL

Etter avtale med kirurgen som opererte ham syklet han de om lag 50 milene fra Horten til Os. Interessen for å velge sykehus fritt og unngå utmattende ventelister har eksplodert. Henvendelsene til Informasjonstelefonen har økt med 40 prosent. — Heia pappa!

Etter å ha syklet fra Horten til Norheimsund er Tommy Strange Nilsen sliten, men fremdeles ved godt mot. Målet er å komme helt til Os i løpet av et døgn. Døtrene Julie (11) og Maria (8) er med i følgebilen sammen med mor og kone Liv Berit. Jentegjengen sørger for god stemning og matpåfyll underveis.

— Jeg avtalte med kirurgen at dersom jeg var bra nok skulle jeg sykle til den siste kontrollen, forteller syklisten.

For et år siden var det vondt å gå 100 meter. Etter operasjonen på Hagavik har det bare gått en vei, og sykling har vært en del av treningen for å bygge opp igjen ryggen. Men kona Liv Berit innrømmer at mannen nok kunne trent mer før styrkeprøven.

— Han har alltid vært aktiv, og har trent litt til og fra. Men det er nok mest det at han er seig og virkelig har bestemt seg for dette, tror hun.

- Har lav prioritet

Overlege Sjur Braaten ved Kysthospitalet utførte operasjonen for ett år siden. Han er imponert over pasientens sykkeltur.

— Det er veldig flott!

— Hvilken type operasjon har han gjennomgått?

— Pasienten hadde en buedefekt i ryggen som forekommer hos fem prosent av befolkningen, men de færreste er noe særlig plaget med det. Sprekken i virvelbuen i ryggen er reparert ved at benflatene er frisket opp med vev fra pasienten og skrudd fast med skruer. Vi har utført 30 slike operasjoner de siste seks årene, sier Braaten.

Den spesielle ryggoperasjonen blir bare utført ved to sykehus i landet. Overlege Braaten mener Tommy Strange Nilsen har vært heldig.

— Ryggpasienter er lavt prioritert i Norge. Det er stor pågang, mye mer enn vi greier å ta imot. I dag står rundt 300 pasienter i kø for utredning og operasjon, sier Braaten.

Han synes fritt sykehusvalg er et gode for de pasienter som har enkle tilstander.

— For dem med mer kompliserte tilstander virker systemet utilgjengelig, sier Braaten.

Ekteparet Strange Nilsen har delte erfaringer med ordningen.

— På Østlandet hadde de gitt meg opp, og var i ferd med å uføretrygde meg. Jeg fikk beskjed om at operasjon var for risikabelt, sier Tommy.

Verken han eller kona visste at man selv kunne velge hvor man ville bli operert, og de visste heller ikke om ekspertisen ved Hagavik. At Tommy nå er frisk er mye takket være Liv Berits tante som jobber på Hagavik og fortalte dem at de kunne få hjelp der.

— Når man har funnet ut av systemet selv, fungerer det bra, sier Liv Berit.

Kraftig økning

Norske pasienter har siden 2001 hatt rettigheten til å velge sykehus fritt i landet. Informasjonstjeneste med nettside og svartelefon startet i mai 2003.

Siden oppstarten har tallet på henvendelser økt kraftig.

— Fra 2003 til 2004 er økningen på hele 40 prosent, sier Tone Bringedal, seniorrådgiver i Sosial- og Helsedirektoratet.

I juni i år var tallet på henvendelser hele 2768 mot 1944 på samme tid i fjor.

Det finnes ikke statistikk som viser hvem brukerne er, men en undersøkelse er på trappene.

— Vi vet i dag lite om det er pårørende, pasienter eller leger som benytter seg av tjenestene. Det ønsker vi å finne ut av, sier Bringedal.

Folk i øst og sør topper listen over innringere, mens Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge kommer deretter.

Redusert ventetid på behandling er hovedmålet for de fleste som tar kontakt.

DEN LILLE MANNEN OG DEN LANGE DISTANSEN: 50 mil i løpet av 24 timer var målet. Et drøyt år etter at det var vondt å gå 100 meter la Tommy Strange Nilsen fra Horten ut på sin i hvert fall hittil lengste sykkeltur. Opp Tokagjelet var det den lille mann mot de veldige naturkreftene. <p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ