Russerens smørparti var ikke tolldeklarert. Han måtte derfor levere fra seg smørpakkene til tollerne, skriver VG.

— Han sa han skulle levere det et sted i Norge. Man skulle nesten tro at han hadde noen kontakter som skulle selge det videre, eller at han skulle selge det videre selv, sier kontorsjef Wenche Fredriksen i Tollregion Øst-Norge.

Halvspist smør selges på nettsteder som Finn.no, og en halv kilo kan koste 500-600 kroner. Mattilsynet advarer nå mot å kjøpe smør av ukjente. - Mat bør kjøpes av profesjonelle og trygge omsettere, ikke folk på hjemarenaen, sier seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet.

Smørprodusenten Tine har heller ikke interesse av at folk skaffer seg fett på svartebørsen. - Jeg vil oppfordre folk til ikke å kjøpe smørproduktene som legges ut på Finn og andre steder, sier kommunikasjonssjef Lars Galtung i Tine. Det er dumt å slå til på dyre tilbud når man ikke vet hvordan varene er blitt oppbevart og fraktet, mener han.

Flere dagligvarebutikker har nå innført rasjonering for å begrense hvor mange pakker smør hver kunde kan kjøpe. Det gjøres for å hindre at folk kjøper smør og selger videre til andre, opplyser Galtung. Han forteller at grossist- og butikklagrene fortsatt er tomme, men Tine får i neste uke inn 140 tonn smør. Næringsmiddelproduksjonen får tildelt 100 tonn, og andre aktører skal før jul og nyttår levere 300 tonn smør til butikkene. I januar vil situasjonen normalisere seg, tror Galtung.