En av de tre som er siktet for drapet på nordmannen Ståle Helseth og hans russiske kone, erkjenner straffskyld.

Den 27 år gamle mannen erkjente fredag straffskyld, men sier samtidig at hans 22 år gamle samboer og hennes far ikke har noe med drapene å gjøre.

— Var alene

– Han hevder at han var alene om drapene. Han sier at han selv har tatt seg inn i leiligheten og drept de to og at han uten hjelp fra noen har reist derfra med verdisakene og pengene han stjal, sier pressetalskvinne Anna Konijeva hos statsadvokaten i Astrakhan til NRK.

Politiet mener Helseth og hans russiske kone ble lurt i en drapsfelle av det siktede venneparet. Svetlana og Ståle Helseth ble funnet skutt og drept i sin leilighet i byen Astrakhan tirsdag.

Politiet pågrep først venneparet, en kvinne på 22 år og hennes 27 år gamle mann. Onsdag kveld ble også kvinnens far pågrepet, skriver VG.

Ifølge Dagbladet var Helseth og kona på kafé sammen med sitt russiske vennepar to dager før de ble funnet drept.

– Slik vi forstår det, så skjenket de siktede de drepte på en kafé på søndag, mens de selv drakk lite, sier den russiske statsadvokatens talskvinne Anna Konijeva til avisen.

Mener mannen skjøt

Ståle Helseths kone Svetlana var ifølge Konijeva god venn av den siktede kvinnen. De to var studiekolleger ved det filologiske fakultetet ved Universitetet i Astrakhan. Konijeva sier kvinnen ble med Svetlana og Ståle Helseth hjem etter kafébesøket. Der åpnet hun døra for sin mann.

– Vi mener det var han som skjøt Svetlana og Ståle, sier Konijeva.

Politiet tror ikke det dreier seg om et bestillingsdrap, men snarere at ekteparet ble drept under et ran. Flere verdisaker er forsvunnet fra leiligheten deres.

– Det var ran som var motivet. Drapet ble planlagt på forhånd, men ikke profesjonelt utført, sier statsadvokatens talskvinne.

Under fengslingsmøtet torsdag la politiet fram fotobevis som viste 27-åringen ta ut penger i en minibank, og på flere av bildene skal han ha vært maskert, skriver VG.

– Innrømmet drapene

I retten forklarte den 22 år gamle kvinnen at hun var lei av å høre Svetlana fortelle om alle pengene hun hadde og at russisk vodka ikke var bra nok.

22-åringens forsvarer understreket halvt truende at ingen på langt nær er dømt i saken.

– Husk, hun er ikke skyldig før hun er dømt, sier Nikolaj Gebrentjikov til VG.

Det pågrepne venneparet er varetektsfengslet i to måneder, og også kvinnens far ble varetektsfengslet fredag, ifølge NRK. Politiet mener han kjørte paret hjem fra Helseths leilighet etter drapene.

Ståle Helseth var ansatt i selskapet Aker Solutions, som opererer blant annet i Russland.

Astrakhan ligger ved Volga i nærheten av elvas utløp i Kaspihavet, rundt 1.300 kilometer sørøst for Moskva.

SØRGET: Aker Kværner i Egersund flagget på halv stang etter at medarbeideren Ståle Helseth ble funnet drept i Russland tirsdag kveld.
Randi Mydland