– Russetoget går som planlagt. Vi har ikke fått noen spesiell informasjon om hvordan vi skal oppføre oss. Det er jo helt umulig å nå ut til alle natt til 17. mai, sier russepresident Rikke Jordbræk til Aftenposten.no.

Smittevernoverlege Tore Steen i Oslo mener det ikke er noen grunn til begrensning av russens aktivitet, men råder ungdommene og deres foreldre til å holde øynene åpne for sykdomstegn.

– Får man høy feber og dårlig allmenntilstand, og får man disse prikkene som ikke går vekk når man trykker på dem med et glass, skal man ta kontakt med lege. Et senere sykdomstegn er nedsatt bevissthet, sier Steen.

Det er ikke kjent om bakterien russen er smittet av, er av typen det finnes vaksine mot.

Oslo universitetssykehus, Ullevål og Smittevernoverlegen i Oslo gjennomfører i samarbeid med Folkehelseinstituttet nødvendige smitteverntiltak i nærmiljøet til den syke, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

Ifølge FHI kan meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse) forekomme oftere enn normalt når mange ungdommer møtes, kombinert med festing med høyt alkoholforbruk og lite søvn. Drikking av samme flaske, kyssing og deling av sigaretter kan øke risikoen for overføring av bakterien.