I forrige uke ble to personer pågrepet på Nesoddtangen med 1000 liter smugler-øl i bilen. En svenskregistrert varebil holdt på å selge øl til russ da politiet overrasket dem, fortalteamta.no.

Og dette er ikke den eneste gangen hvor smuglere og russ har møttes — for å bytte alkohol mot penger.

HAR DU TIPS TIL DENNE SAKEN?KONTAKT AFTENPOSTENS JOURNALIST HERELLER BRUKVÅR KRYPTERTE VARSLINGSTJENESTE

Thomas Thaulow Stöcklin er ansvarlig for økonomi og arrangementer i Russens hovedstyre i Oslo og Akershus.

Han ønsker ikke å si altfor mye om dette, men bekrefter at det ikke er uvanlig at russ får tak i smuglerøl og drikker det.

— Jeg kjenner godt til problemet, sier han til Aftenposten.

- Kan hente selv eller få tilkjørt

Aftenposten har vært i kontakt med en annen russ - en gutt på 18 år som innrømmer å ha kjøpt smuglerøl flere ganger. Han vil være anonym, men forteller til oss hvordan det foregår.

— Nesten alle mine russevenner og de russebussene jeg vet om kjøper fra smuglere, sier gutten som bor i det sentrale østlandsområdet.

Han forteller at det stort sett er snakk om utenlandske smuglere, men også norske.

— Du kjenner noen som kjenner noen, og så legger du inn bestillinger. Da kan du enten hente selv, eller så kjører de til deg.

8 til 15 kroner boksen

Mens du betaler omtrent 25 til 30 kroner for en halvliter øl fra et norsk bryggeri i norske butikker, selger smuglerne ølen mye billigere.

- Mellom 8 og 15 kroner boksen, forteller 18-åringen vi har snakket med.

Han har kjøpt stort sett polske og danske merker.

Selv om det stort sett er øl han og vennene har kjøpt, selger smuglerne sprit også.

Gitte Gotteberg leder ROK AS som blant annet arrangerer russefestene på Tryvann. Hun sier at foreløpig har de ikke lagt merke til store mengder med utenlandsk øl på deres fester.

— Men jeg kan ikke snakke om hva som skjer andre steder. Men vi har fått flere tips om smuglerøl i år enn tidligere og er oppmerksomme på det, sier hun.

Politiet har hørt rykter

Gjermund Seter ved Asker og Bærum politidistrikt bekrefter at de har hørt rykter om slik kjøp og salg av smuglerøl.

Han er koordinator for ungdomsteamet og er ansvarlig for å følge opp russen.

- Vi har hørt rykter via foreldre og har sett at noen har utenlandsk øl.

Seter forteller at de har informert russen om at det er straffbart å kjøpe smuglerøl, og at de har informert alle politimannskaper i Asker og Bærum om å være oppmerksomme dersom de kommer over store mengder utenlandsk alkohol hos russen.

— Samtidig med begynnelsen på russetiden har vi også merket oss at svært mange smuglerbiler er tatt. Det har også vært ulykker hvor biler som ser lette ut, men er veldig tunge har vært involvert - blant anneten dødsulykke i Lier.

For russen sin del advarer han særlig mot å kjøpe smuglersprit.

— Det kan være livsfarlig og er egentlig russisk rulett, advarer Seter.

Andre politidistrikter vet lite

Mens Asker- og Bærums-politiet er oppmerksomme på smuglerølproblematikken hos russ, forteller de andre politidistriktene nærmere Svinesund og svenskegrensen at de ikke er så godt kjent med den.

— Utenom den saken på Nesodden i forrige uke har vi ingen andre saker, sier politioverbetjent Marianne Tesaker i Follo politidistrikt.

I Østfold politidistrikt blir vi også fortalt at dette ikke er en kjent problemstilling.

Aftenposten har også henvendt seg til Oslo politidistrikt. Og av de politistasjonene som har svart oss, er det ingen som har svart positivt på at de kjenner til at mange russ kjøper smuglerøl. Også for politiet på Kongsvinger er dette en ukjent problemstilling.

Wenche Fredriksen, tollsjef på Svinesund, sier til Aftenposten at det i ukene før 17. mai ikke merkes at det blir tatt ekstra mye smuglerøl.

— Det er ganske jevnt fordelt utover året, og det er nok et stort marked utenom russen også.