RUNE CHRISTOPHERSEN

DAG IDAR TRYGGESTAD

Turen var forgjeves, sa 57-åringen i retten.

Aktoratet er av en annen oppfatning. De mener skipperen på «Gamle Henningsvær» kjørte fra Drammen til Stavanger for å hjelpe til med å frakte vekk våpen og utstyr brukt under NOKAS-ranet.

Skipperen startet i går på en lang og kronglete forklaring, som involverte både fengselsfugler i Vestfold, jordbruk i Zambia og torpedoer i Oslo.

Kontaktet av mr. X

57-åringen fortalte at han var i pengeknipe, og at han hadde fått låne 25.000 kroner av en Oslo-mann. Vedkommende var kamerat av David Toska. Han tilhørte et tungt kriminelt miljø i Oslo, og ble skutt og drept i februar i fjor.

— To uker etter NOKAS-ranet fikk jeg en telefon fra en ukjent mann, som sa jeg skyldte penger. Han ville låne varebilen min, forklarte skipperen.

57-åringen parkerte varebilen med nøkkelen på hjulet, slik at ukjente personer kunne kjøre den til Stavanger for å hente noen varer.

Alt i orden - likevel

Men på vei dit skal ranerne ha fått problemer med bilen. Det var visst noe trøbbel med girkassen.

— De ringte og ba meg komme og fikse det.

Ifølge skipperen satte han seg i samboerens bil og kjørte etter til Stavanger. Da han kom frem, ble han møtt av en ukjent person. Han fortalte at bilen var i orden likevel.

— De trengte ingen mekaniker. Alt var ok. Jeg kunne bare kjøre hjem igjen til Drammen.

— Du kjørte altså 100 mil forgjeves, undret dommer Helge Bjørnestad.

— Jeg gjorde nok det, sa skipperen.

Denne forklaringen er noe av det 57-åringen vil bli grillet om når aktor starter sin eksaminasjon mandag.

Våpen, skudd og penger

Skipperen forklarte i går at han også ved en annen anledning hadde hatt kontakt med den ukjente oppdragsgiveren. Da ble han bedt om å hente to pakker på et industriområde ved Sande i Vestfold.

— Jeg fant pakkene. Der lå det også en konvolutt med 10.000 kroner i tusenlapper. Da jeg skulle bære pakkene inn i bilen, falt det ut revolvere, pistoler og skudd, forklarte 57-åringen.

Noen dager senere skal han ha blitt kontaktet av den ukjente mannen på telefon.

— Jeg spurte om hva i h... han hadde rotet meg opp i. Jeg truet med å hive det på havet. Da ville jeg bli utradert, fikk jeg til svar, forklarte skipperen.

Mannen tok vare på våpnene som avtalt, helt til de ble beslaglagt i boden hans. Beslagene i boden og på «Gamle Henningsvær» ble politiets gjennombrudd i saken. På utstyret fant de DNA-materiale fra flere av dem som nå sitter på tiltalebenken.