Når en røyker bestemmer seg for å stumpe sigaretten for godt, er den sannsynlige årsaken et "røyeksluttvirus" som har spredd seg i familien eller det sosiale nettverket.

Hvis ektefellen slutter, reduseres sjansene med 67 prosent for at du fortsetter å røyke, skriver forskning.no. Slutter en venn, et søsken eller en kollega på en liten arbeidsplass, synker sjansene med henholdsvis 36, 25 og 34 prosent.

Studien der funnene presenteres, har pågått i 32 år, og har blant annet gått ut på å rekonstruere det sosiale nettverket til 12 067 personer. Slik har forskere ved Harvard Medical School, USA, funnet ut at røykeren ofte ikke har tatt beslutningen på egenhånd, selv om vedkommende kanskje føler det slik.

Slutter i grupper

Det mest slående funnet er altså at folk ser ut til å slutte i grupper, ikke som individer. De behøver heller ikke være nære venner.

— Vår analyse av store sosiale nettverk viser at grupper med folk som kanskje ikke engang kjenner hverandre, slutter på likt, sier professor Nicholas Christakis, ved Harvard Medical School, i en pressemelding til nettstedet.

Utdanning ser også ut til å ha betyning for en persons evne til å slutte å røyke. Ifølge studien blir vi mer påvirket til å slutte av mennenesker som er høyt utdannet. Og; du påvirkes mer av andre hvis du selv har mange skoleår på samvittigheten.

Sosial utskyvning

Forskerne har også funnet ut at røykere i stadig større grad blir sosialt marginalisert i sosiale nettverk.

— Hvis vi ser tilbake til 1971, var både røykere og ikke-røykere i sentrum av sosiale nettverk. Røyking var ikke noe tema for bedriftsledere og festarrangører. Men i løpet av 80- og 90-tallet ser vi et dramatisk skifte der røykere drives mot periferien i sosiale nettverk, ifølge forskerne.

— I motsetning til hva man trodde på high school, har røyking blitt en svært dårlig strategi hvs man vil bli populær, påpeker de videre.

Ifølge pressemeldingen kan sosial marginalisering føre til dårligere helse, slik at røyking ikke bare blir et problem for vår fysiske tilstand, men også den sosiale.

— Dagens individualismekultur er så sterk at vi noen ganger glemmer bort kraften sosiale nettverk og folk rundt har, og hvordan dette påvirker helsen vår, sier direktør Richard Suzman ved National Institute on Aging’s Division of Behavioral and Social Research til forskning.no .

RØYKESLUTT I GRUPPER:ny studie viser at røykeslutt er "smittsomt" mellom familiemedlemmer og venner.
SCANPIX