Røykeforbudet vil gjelde alle restauranter og barer som serverer mat, og kan bety at 90 prosent av alle engelske og walisiske serveringssteder blir røykfrie i løpet av de neste årene. Planene gjøres foreløpig ikke gjeldende for Skottland, som har sitt eget lov— og regelverk.

Alle innelukkete offentlige steder og arbeidslokaler blir røykfrie, sa helseminister John Reid i Underhuset i London tirsdag.

— Hele regjeringsapparatet blir også røykfritt, tilføyde han for å berolige dem som måtte tro at politikerne gjør unntak for seg selv.

Tillatt

Barer og puber som ikke serverer mat, vil selv få bestemme om røyking fortsatt skal være tillatt. Det samme gjelder klubber som bare slipper inn betalende medlemmer, går det frem av Reids orientering i Underhuset.

Regjeringen setter ingen tidsfrist for når røykeforbudet skal tre i kraft. Britene venter nyvalg neste år, og dette vil trolig ta så mye av politikernes tid at det neppe blir mulig å få den nødvendige lovgivningen gjennom Parlamentet før tidligst i 2006.

Den skotske selvstyreforsamlingen vedtok i forrige uke å forby røyking i alle offentlige bygninger fra 2006 av. Skottlands næringsminister Jim Wallace avviste påstander om at dette forbudet kan komme til å koste 30.000 arbeidsplasser i restaurantnæringen.

Skrapmat

Regjeringen vurderer nå også planer om å forby reklame på britisk fjernsyn for såkalt skrapmat som hamburgere og pølser. Et slikt reklameforbud skal være ledd i kampen mot overvekt og tilhørende helseplager blant øyrikets barn.

Forbudet er ledd i en omfattende helsepakke der merking av matvarer inngår som et viktig virkemiddel. Alle slike produkter skal merkes slik at forbrukerne lett skal kunne forstå hva de får i seg av sunne og usunne stoffer.

Røykeforbudet har trukket mye av oppmerksomheten bort fra det øvrige innholdet i helsepakken. Den inneholder også nye tiltak mot seksuelt overførte sykdommer og en innstramming av reglene om hygiene på arbeidsplassen