• Selv forsøksrottene er menn, sier Erna Solberg.

Høyre-leder Erna Solberg mener det må bli slutt på forskjellsbehandling mellom menn og kvinner i medisinsk forskning.

— På 1980- og 1990–tallet valgte man ut primært hannrotter til forsøk, fordi disse var mer stabile enn hunnrottene som hadde mye hormoner, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun mener at det viser at forskningen helt klart diskriminerer kvinner.

— Forskjellsbehandlingen begynner jo allerede der, fordi labresultatene blir gale, sier Solberg.

Denne uken startet Landsforeningen for hjerte og lungesyke (LHL) en landsomfattende aksjon for å sette fokus på kvinner og hjertelidelser.

LHL vet at kvinner dør fordi de ikke skjønner at de har en hjertelidelse.

— På helseområdet har mesteparten av forskningen blitt gjort på menn, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun mener kjønnsvariabelen fremover må være helt tydelig i all helseforskning.

Forskjeller mellom kjønnene

— Hjertene våre er forskjellig. Kvinner og menn er forskjellige. Vi kvinner er jo for eksempel mye bedre på multitasking, sier Solberg og legger til:

— Nå har jeg en mannlig rådgiver som sitter og rister på hodet her.

Professor Eva Gerdts ved Institutt for indremedisin ved Universitetet i Bergen bekrefter at det er forsket mye mer på menns hjerteproblemer enn kvinners.

— I nasjonale og internasjonale studier av hjertesykdom er det ofte færre kvinner enn menn som er undersøkt, ofte er bare 20 prosent av deltakerne kvinner, sier Gerdts.

Pasienter får feil svar

Hun er også medisinsk leder for Hjerteavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus. Der ser hun pasienter komme inn og ikke få den hjelpen de trenger.

— Pasienter med brystsmerter blir ofte undersøkt med hjertekateterisering for å påvise om smertene skyldes innsnevringer på hjertets pulsårer. Mange kvinner får konstatert at de ikke har noen innsnevringer og blir fortalt at de er hjertefriske. Men det trenger de ikke være. For mens menn som regel har innsnevringer, kan problemet hos kvinner være sykdom i åreveggen som ikke kan påvises ved hjertekateterisering, sier Gerdts.

Gerdts og kolleger holder nå på å utvikle nye tester for å finne ut om kvinner lider av hjertesykdommer.

— Fremover vil det bli viktig å bruke nye moderne metoder som magnetrøntgen og ultralyd med bruk av kontrastvæske, sier Gerdts.

Hva tenker du om at forskes mest på menn? Delta i debatten!