Da KrF torsdag la fram et forslag i Stortinget om kriminalisering, ville verken Høyre, Frp eller regjeringen støtte det.

Nå sier Solberg at hun er «i tenkeboksen».

– Jeg har vært skeptisk til å kriminalisere prostitusjon og kjøp av seksuelle tjenester fordi det ikke har bidratt til å hjelpe de prostituerte. Men nå står vi overfor en annen situasjon enn den klassiske, med norske prostituerte som trenger penger til rusmisbruk, sier Solberg.

Jubler

KrFs Bjørg Tørresdal, som frontet KrFs forslag, jubler over de nye tonene fra Solberg.

– Jeg er kjempeglad for at Solberg vurderer å være med på dette, sier Tørresdal til NTB.

– Situasjonen i dag er en annen enn for bare fem år siden. Det er de fattigste av de fattige som sender sine jenter til Norge, for å tjene penger for kriminelle bakmenn, sier Tørresdal.

Nettopp dette poenget er også viktig for Solberg. Dersom presset vokser fra menneskesmuglere som lokker jenter til Norge for å selge sex, er hun villig til å vurdere sine «tradisjonelle tanker».

– Da må vi være ydmyke nok til å se på nytt på områder hvor vi før har hatt en fast og klar holdning. Samtidig må vi ikke være naive og tro at kriminalisering ikke fører til at mer sexhandel skjer i det skjulte, sier hun.

– Sterke krefter

Tørresdal understreker at KrFs forslag ikke bare dreier seg om å kriminalisere, men også å styrke hjelpetiltakene rundt kvinnene og styrke politiets arbeid.

Så langt har regjeringen avvist alle forslag om kriminalisering av horekunder, men Tørresdal håper debatten på Høyres landsmøte i helgen vil smitte over også på regjeringspartiene.

– Jeg håper at alle partier tar debatten på nytt. Det er sterke krefter i SV og Ap som vil ta denne debatten. AUF vil ha kriminalisering, LO vil ha kriminalisering og politiet vil også ha det, sier Tørresdal.