Gro og den tidligere FN-toppen Kofi Annan ble møtt med stående applaus og jubelrop på Ap-landsmøtet. 68-årsjubilanten Gro Harlem Brundtland kom på krykker etter en hofteoperasjon, men var slagferdig som i sine velmaktsdager og holdt en tale som skapte begeistring i Ap-bastionen på Youngstorget. Som et henrykt medlem av partiledelsen sa i virvaret da Gro ankom landsmøtesalen:

— Hun er fortsatt sjefen i Arbeiderpartiet. Ingen tvil.

Seansen med Jens, Gro og Annan ble en eneste lang gjensidig hyllest, der hovedpersonene overøste hverandre med superlativer:

«Glad i deg, Gro»

Jens om Gro: - Vi er glad i deg, Gro. Vi savner deg og snakker stadig penere om deg, sa han, før han fortsatte med overstrømmende hyllest til den tidligere generalsekretæren i FN:

— Etter Trygve Lie, er det ingen av FNs generalsekretærer som har stått Norge og Det norske Arbeiderparti nærmere enn deg.

Gro hadde bare godord om Annan: - Alle her, men også alle nordmenn, er stolte av å ha deg her i Norge. Ingen har utrettet mer for å revitalisere FN enn deg.

Og Annan kvitterte i sin hilsen til Gro:

— Det går en linje fra Brundtland-rapporten til Rio-konvensjonen, konvensjonen om biologisk mangfold, Kyotoprotokollen og Oscar-vinneren «En ubehagelig sannhet». Denne linjen manglet i Oscar-tildelingen, og jeg håper Hollywood lytter, sa den tidligere FN-generalsekretæren i sin tale. Og salen svarte som forventet med klappsalver.

Og etter Stoltenbergs klimapolitiske snuoperasjon torsdag, vanket det flust med ros fra partiets førstedame.

- Gleder meg

— Debatten blir ikke den samme etter den talen Jens holdt her i går. Jeg gleder meg til å presentere denne planen når jeg skal tale på FNs miljøtoppmøte i mai, sa Gro.

Stoltenbergs klimaplan betyr at Norge skal kutte klimagassutslippene med 30 prosent innen 2020, skjerpe Kyotoforpliktelsene og bli verdens første «karbonnøytrale land», innen 2050. Gro Harlem Brundtland de radikale målene er tvingende nødvendig, og trakk parallell til da hennes egen regjering innførte CO2-avgiften i 1991.

— Det skapte oppstandelse og ramaskrik. I dag er avgiften en selvfølge, sa Gro til journalister etter talen.

Gårsdagens gjesteopptreden var også en markering av at det er 20 år siden Brundtland la frem FN-rapporten om en bærekraftig utvikling. Hun er glad for at miljø igjen er kommet øverst på den internasjonale dagsorden.

— Ingen må være i tvil om at klimakampen og kampen mot fattigdommen er vår tids største utfordringer, sa hun.

Kofi Annan understreket alvoret med å si at «det handler om fremtiden for våre barn», og fulgte opp med skryt til Jens for klimaambisjonene.

«Lederskap»

— Et eksempel til etterfølgelse. Dette er lederskap, sa Annan, med en stolt statsminister ved sin side på pressekonferansen.

På spørsmål om Norge bør ta en stor del av kuttene her i landet fremfor å kjøpe utslippskvoter i utlandet, sa Annan:

— De land som forårsaker de største utslippene må ta et hovedansvar for å kutte. Alle må handle. Vi trenger ikke flere vitenskapelige bevis for at klimaet endrer seg.

Gro Harlem Brundtland ville heller ikke tallfeste hvor stor del av utslippskuttene Norge bør ta innenlands, noe Stoltenberg er blitt kritisert for ikke å ville konkretisere.

I går kveld inviterte Jens Stoltenberg til stor middag i regjeringens representasjonsbolig i Drammensveien. Foruten hovedpersonene Gro Harlem Brundtland og Kofi Annan, hadde statsministeren invitert faren Thorvald Stoltenberg, Mona Sahlin, Jonas Gahr Støre, Jan Egeland og Thorbjørn Jagland.

Henrykt medlem av partiledelsen