Nesten alle talerne brukte tid på Eli Hagens rolle og betydning for sin manns politiske karriere. Hovedpersonen selv var heller ikke i tvil.

— Jeg har ikke greid det jeg har vært utsatt for uten Eli. Eli har alltid forsvart meg utad og vært min kritiker innad. Uten deg ved min side hadde jeg ikke klart å stå på i alle disse årene, sa jubilanten da han ble feiret i Speilsalen på Grand Hotel.

— Eli er den beste coachen noen kan ha. Tenk å ha en person på lag som er 130 prosent på din side og sier ifra når det ikke går så bra, sa lederen i Sosialistisk Venstreparti Kristin Halvorsen. Finansminister og leder i Høyre Per-Kristian Foss minnet om at Carl I. bød opp Eli til dans for første gang i Høyres Hus, og sa at Carl I. og Eli står fram som et unikt politisk team.

Også statsminister Kjell Magne Bondevik kom inn på forholdet mellom Eli Carl, som han betegnet som et "vellykket par".

— Jeg unner dere mye tid sammen i Spania, ja gjerne som helårsturister, sa Bondevik muntert.

Et lykkelig valg

Selv om fruen var hjertelig til stede, var det Carl I. Hagen som var tirsdagens hovedperson. Nøyaktig på dagen 25 år etter at han ble valgt til formann i Fremskrittspartiet under landsmøtet på KNA-hotellet i Oslo. Hans motkandidat fra den gang - Jens Marcussen - innrømmet at det nok var et lykkelig valg for Frp.

Godordene kom også fra politiske motstandere. Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) hilste både fra regjeringen og fra sitt eget parti. Han lovte Hagen at han skulle bli omtalt når han skrev sine memoarer.

— Hagen er en sammensatt person som folk har ulike oppfatninger om. Hatet av noen, avholdt av mange, oppfattet som god av noen som grovkornet av andre, men med en politisk nese og teft som er overlegen de fleste, sa statsministeren. Per-Kristian Foss hilste fra Høyre og fremhevet Hagen som en meget dyktig politisk motstander og konkurrent.

— Slitetyrken din er virkelig imponerende, konstaterte han.

Veddet whisky

SV-leder Kristin Halvorsen hadde ingen gave til jubilanten, men inngikk et veddemål som kan koste henne en god flaske whisky.

— Dersom Frp kommer i regjering før SV og du blir statsråd før meg, skal du få en flaske whisky, sa hun.

Media var også godt representert. Kringkastingssjef John G. Bernander hadde tatt med seg diverse gamle opptak av jubilanten, og slo fast at det var et politisk dyr som jubilerte etter 25 år i den politiske manesjen. Frps nestformann Siv Jensen varslet at partiets takk ville komme for alvor på landsmøtet i mai. -Det er vi som jobber tett på Carl som er de nærmeste til å uttale oss. Han er sterk og krevende, forlanger mye, men er hele tiden til stede for å gi hjelp og veiledning. Vi har lært deg å kjenne som en omtenksom og varm person, sa hun.

Formannen i Fremskrittspartiets Ungdom, Trond Birkeland, slo kort og godt fast: "Carl, du er alltid kongen for oss".

- Et spennende liv

Jubilanten selv ba familien om tilgivelse fordi han hadde brukt så mye tid på politikk, men ga ingen klare løfter om forandring.

Hagen er på valg for to nye år på landsmøtet i mai, men ingen regner med at han vil trekke seg. Og det kom heller ikke signaler om at han hadde slike planer da han takket for oppmerksomheten.

— Det er jeg som har grunn til å være takknemlig. Det har vært en spennende tid. Det har gått opp og ned, men når jeg som gammel mann tenker tilbake, kan jeg konstatere at jeg har levd et spennende liv, sa Carl I. Hagen.

(NTB)

RØRT: Eli og Carl I. Hagen.
FOTO: SCANPIX