ARILD M. JONASSEN

Hver gang politiet slapp en nyhet om Munch-ranet, lyttet de til de mistenktes reaksjoner i telefonsamtaler:

«Det går til helvete», sa ranstiltalte Stian Skjold til en kamerat, som fortalte at den utpekte organisatoren for Munch-ranet var pågrepet. I Oslo byrett i går kunne han ikke forklare hvorfor han sa nettopp dette.

Dette var bare ett av mange utbrudd Skjold måtte forsvare seg mot i retten i går. Politiet la frem telefonsamtaler som var gjort både før og etter at kamerater på tiltalebenken var pågrepet, mens han selv var på frifot. I mangel av avgjørende tekniske bevis har avlytting blitt politiets viktigste våpen i jakten på de forsvunne bildene «Skrik» og «Madonna».

Utbrudd

Aktor, statsadvokat Terje Nybøe brukte lydbåndopptakene i eksaminasjonen av Stian Skjold i går. Og slik vil han fortsette i eksaminasjonen av de fleste andre tiltalte som har hatt liknende utbrudd på telefonen. I sitt innledningsforedrag sa statsadvokaten at Skjold er en av de to ranerne som rev med seg maleriene fra Munch-museet, noe han selv benekter.

Overlevering av «Madonna» og «Skrik» til en mr. X, innrømmet derimot Skjold da han forklarte seg for første gang i går, åtte måneder etter pågripelsen. Avspilte telefonsamtaler mellom ham og eieren av bussen der bildene lå gjemt, er så avslørende at han la kortene på bordet. Skjold sa han var forbannet fordi busseieren, den tiltalte dragracekjøreren Thomas Nataas, hadde sagt så mye om ham i avhør.

«Ilddåpen»

Skjold sier at han fikk oppdraget uten forvarsel da en mellommann ringte og tilbød ham 100.000 kroner for å flytte bildene. Han møtte mellommannen uten å vite hvem han er. Han møtte også Thomas Nataas flere ganger før de ble enig om hvordan overleveringen skulle skje.

— Mannen som hentet bildene så jeg bare da jeg hentet bildene ut av bussen og la dem i bilen hans. Han hadde på seg caps og hettegenser. Ansiktet var litt oppblåst.

I en telefonsamtale får Skjold melding fra tiltalte Petter Tharaldsen om at han har «bestått ilddåpen» og kan anskaffe samme tatovering som Tharaldsen. Aktor mener dette indikerer at Munch-ranet var ilddåpen.

Aftenposten/Bergens Tidende