2008 ligger an til å bli et rolig år for kongefamilien. Etter det NTB erfarer, er det bare planlagt ett statsbesøk inn og ett ut for kongeparet neste år.

Vanligvis er det to ut og to inn hvert år. Etter planen skal kongeparet besøke Portugal på forsommeren og til høsten er Irlands president ventet til Norge.

I Norge er det fylkesturene som krever størst forberedelse. Følges vanlig praksis, er det kongeparet som legger ut på tur før sommerferien, mens kronprinsparet tar sin tørn etter ferien.

Mange festligheter

På det private programmet kan det imidlertid bli noen arrangementer utenlands. I løpet av 2008 er det flere runde dager som skal markeres i de europeiske kongehusene.

Det spanske kongeparet, kong Juan Carlos og dronning Sofia, fyller begge 70 år. Dronning Beatrix av Nederland fyller også 70 år. Men så vidt NTB erfarer, skal Juan Carlos og Beatrix bare feire nasjonalt, uten gjester fra andre kongehus.

Fyrst Albert av Monaco fyller 50 år, kronprins Frederik av Danmark blir 40 år og Storbritannias prins Charles fyller 60 år. Dessuten kan kong Harald og dronning Sonja feire 40 års bryllupsdag.

Bryllupsspekulasjoner

I tillegg til de mange fødselsdagene, står minst ett kongelig bryllup for døren, når prins Joachim av Danmark gifter seg for andre gang i mai.

Det spekuleres også sterkt på om bryllupsklokkene vil ringe for ett eller flere av de svenske kongebarna. Trolig blir det kronprinsesse Victoria som står brud først, men det snakkes også om at hennes yngre søster Madeleine og broren Carl Philip er gifteklare.

FØRJULSBESØK: Dronning Sonja og kong Harald hjalp barnebarna, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus, med å pynte pepperkaker på Kongsseteren før jul. Foto: LISE ÅSERUD, SCANPIX