Det skriver Aker ASA i en pressemelding onsdag kveld etter Brustads pressekonferanse.

Staten mener at de inngåtte transaksjonsavtalene mellom Aker og Aker Solutions ikke er bindende, sier næringsminister Sylvia Brustad (Ap).

I forhandlingene om avtalene mottok Aker en utvetydig erklæring fra Aker Solutions’ interne juridiske direktør om at det ikke ville være riktig med behandling i selskapets generalforsamling, skriver Aker.

Etter påske vil Akers revisjonsutvalg komme med en utførlig redegjørelse for saksbehandlingen som vil bli utarbeidet i samarbeid med en uavhengig rådgiver, opplyser selskapet.

— Ryddige

– Ryddighet har vært en rettesnor i hele vårt arbeid med denne saken, sier kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker.

Saken har blitt stadig mer alvorlig for næringsministeren, som holdt pressekonferanse i ettermiddag.

Saken må nå inn i generalforsamlingen i Aker Solutions, ellers må transaksjonene nullstilles, krever Brustad.

– All fornuft tilsier at Aker Holding, hvor staten er deleier, skulle hatt anledning til å delta i overlegningene. Det er mye som taler for at saken skulle vært behandlet i generalforsamling, sier Brustad.

– Jeg føler sterk frustrasjon og irritasjon over at vi i staten ikke er tatt med på råd i en sak som viser seg å være så stor. Jeg er svært misfornøyd, sier næringsministeren.

Rett Høyre fra Hansen

Høyres Torbjørn Hansen har rettet harde angrep på Sylvia Brustad i Aker-saken. Han mener det kan bli snakk om riksrett for Brustad.

Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, bekrefter at partiets næringspolitiske talsmann, Torbjørn Hansen fra Bergen, har full ryggdekning i partiledelsen for sine uttalelser om politisk korrupsjon og vurdering av riksrett mot Sylvia Brustad.

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) ba onsdag morgen Høyres ledelse om å avklare hvorvidt partiet står bak de mange utspillene fra stortingsrepresentant Torbjørn Hansen den siste tiden.

– Mandag snakket han om politisk korrupsjon, onsdag vil han vurdere riksrett, jeg synes han snart bør roe seg litt ned, sier Brustad til NTB.

Hun mener anklagene fra Høyres næringspolitiske talsmann er såpass alvorlige at Høyres ledelse bør si fra om han taler på partiets vegne eller om det er rene soloutspill.

Vær mer ydmyk Høyre-leder Erna Solberg lader opp til norsk valgkamp med påskeferie på Tenerife, men nestlederen fastslår at Hansen har full støtte i partiets toppledelse. Riktignok minner Sanner om at Hansen bare har sagt at statsrådens forhold til ansvarsloven og mulig riksrett må vurderes og at Aker-transaksjonene «minner om» politisk korrupsjon, men så langt har Hansen full støtte fra partiet.

– Brustad burde opptre litt mer ydmykt i stedet for å utfordre Hansen og Høyre, sier Sanner som mener Arbeiderpartiet opptrer naivt overfor Kjell Inge Røkke.

Raskere reaksjon På spørsmål om hva statsråden kunne ha gjort annerledes, sier Sanner at hun skulle ha reagert raskere.

– Da departementet ble orientert om transaksjonene den 30. mars, burde statsråden omgående ha satt i verk tiltak. I stedet deltok statsministeren på Akers presentasjon dagen etter, og Brustads krav om en gjennomgang kom først den 3. april. To dager deretter ble hun presset til å la departementet selv regissere en uavhengig gransking. Det er for dårlig, sier Sanner.

Brustad er ikke enig i denne kritikken og sier all hennes oppmerksomhet siden fredag i forrige uke har vært rettet mot å få full klarhet i hva som skjedde mellom Aker-selskapene.

Ikke på alvor Statsråden sier det er vanskelig å ta uttalelsene fra Hansen på alvor, men samtidig understreker hun at selve saken er meget alvorlig.

Hun forsikrer at transaksjonene mellom Aker ASA og Aker Solutions, blir behandlet med stort alvor i departementet.

– Vi vil få to uavhengige gjennomganger i saken. Vi har i departementet valgt juridiske og finansielle rådgivere som allerede er i gang med arbeidet.

– Foreløpig kan jeg bare gjenta at i denne saken skal alle kort på bordet, og det vil skje så raskt som overhodet mulig, sier Brustad.

I HARDT VÆR: Sylvia Brustad under presseorienteringen tirsdag.
SCANPIX
ANGREP: Torbjørn Hansen har rettet harde angrep mot Sylvia Brustad. Hun bør være mer ydmyk, mener Høyre-leder Erna Solberg.
NICOLAY NICOLAYSEN (ARKIV)