Med godvær i fjellet og sen påske, er solen for mange blitt den farligste delen av naturen denne høytiden.

— Vi opplever et økt antall skader knyttet til solforbrenning og snøblindhet i år. Kombinasjonen sterk sol på grunn av den sene påsken og dårlig forberedt vinterhud kan gi store solskader.I tillegg er det delvis svekket ozonlag over høyfjellet, sier vaktleder Karin Christiansen hos Røde Kors’ informasjonssentral på Gol.

Det er først og fremst barn som rammes, og i Røde Kors' statistikk er det registrert fem skader knyttet til solforbrenning og snøblindhet hittil i år.

Det har bare vært én slik skade i hver av de to foregående påskene. Med fortsatt klarvær i vente, frykter hjelpekorpsene flere forbrenningsskader.

— Bruk hodeplagg, solbriller og solkrem med høy faktor, og pass spesielt på at små barn beskyttes fra direkte solstråler midt på dagen, sier Christiansen.

Så langt denne påsken har Røde Kors registrert 17 leteaksjoner, mot 9 i fjor, og 232 skader, mot 444 i fjor.

Norsk Folkehjelp melder om en rolig dag påskeaften, men minner om at det også kan være risiko forbundet med å ferdes på sjøen i påsken.

Kaldt vann og ustabilt vær bidrar til at hver fjerde drukning skjer i løpet av vårmånedene.

— Vi ble litt overrasket da vi så på tallene, samtidig som vi de siste dagene dessverre har blitt minnet på hvor aktuelt dette kan være, sier sanitetssjef Jon Halvorsen til NTB.