«Rød og farlig» er et annet slagord sosialdemokratene har tatt i bruk på sin valgkampåpning i østfoldbyene. Arbeiderpartiet rapper med andre ord regjeringspartienes skremselspropaganda og smykker seg med den. De forteller at de er stolte over å utgjøre den røde fare for Erna Solberg, Lars Sponheim og Kjell Magne Bondevik.

Store saker og store penger

Jens Stoltenberg fremsto ikke som veldig farlig der han sjarmerte eldre og solide Ap-velgere i senk i de tre østfoldbyene Moss, Sarpsborg og Fredrikstad på sin åpningsturné i går. Han delte ut flere klemmer enn roser, og det sier ikke lite. Han vinket og strålte og formidlet at han hadde det moro.

— Hei, Jens heter jeg! sa han til en eldre dame og grep hånden hennes.

— Ja, det vet jeg! svarte hun og trengte slett ikke bli overbevist om at Ap er det riktige valget.

Han angrep sin vane tro regjeringen for alle skattelettelser og lovet massiv satsing på Aps hjertesaker.

— Regjeringen bruker de store pengene på de gale tingene. Vi vil bruke de store pengene på de store oppgavene, lovte han og la til:

— Vi vil bruke mye mer på pensjon og helse.

— Hva vil det si?

— Milliarder, men hvor mye er umulig å si og det kommer også an på hvor mange år vi inkluderer, sier Stoltenberg.

Ap vil ikke løse alt

Han har vært statsminister tidligere og vet så altfor godt at det å tegne et altfor mørkt bilde av dagens situasjon, kan slå tilbake på ham selv hvis han vinner valgte.

Derfor skaffet Jens Stoltenberg seg i går handlingsrom for ikke å løse alle oppgaver. Han advarte mot å tro at alt er elendig med dagens regjering og mot at Ap kan løse alle utfordringer i regjering. Men noen saker vil han kaste seg over og umiddelbart gjøre noe med hvis han blir statsminister:

— Jeg vil sørge for at det blir flere ansatte innen eldreomsorgen, jeg vil ruste opp skolen og jeg vil stoppe privatiseringen av skolene. Det må komme i det første budsjettet, sier Stoltenberg.

Ikke seier på forskudd

Meningsmålingene spriker i det valgkampen innledes. Noen gir det rød-grønne alternativet et klart flertall, mens andre kan tyde på dødt løp mellom blokkene. Stoltenberg advarer på det sterkeste mot å ta seieren på forskudd:

— Jeg har hele tiden advart mot å ta en seier for gitt. Det er jevnt og en reell fare for at Bondevik-regjeringen fortsetter, mener han og legger ikke særlig vekt på Carl I. Hagens forsøk på å avsette Kjell Magne Bondevik.

— Om Det er Kjell Magne Bondevik eller Dagfinn Høybråten som er statsminister er av begrenset betydning for de politiske veivalgene. Carl I. Hagen og Frp vil uansett komme til å støtte en borgerlig mindretallsregjering, slår han fast.

Nye hender trykkes. På sidelinjen forsynes åpenbare Ap-velgere med pølser i brød. Det gikk så ketchupen sprutet, men det gjorde ikke noe - den var jo rød.

<b>SKUMMEL: </b>Den røde fares fremste talsmann, statsministerkandidat Jens Stoltenberg, lover bort milliarder, men advarer mot å tro at alt vil bli rosenrødt med Ap i regjering. Her fra blomstertorget i Fredrikstad i går.<br/> FOTO: JARL FR. ERICHSEN, SCANPIX