• Vi må kaste regjeringen, erklærer Torstein Dahle (58). Denne helgen er det landsmøte i Rød Valgallianse. Det røde partiet satser offensivt i valgkampen.

IRINA LEE

Med sine 203 centimeter rager Torstein Dahle over de fleste andre. Nå strekker RV-lederen seg etter plass på Stortinget.

— Det er bruk for RV på tinget. Det er det absolutt ingen tvil om!

Kjemper for Folketrygden

Torstein Dahle kommer nedlesset. På ryggen buler tursekken, stappfull av sakspapirer. To Narvesen-poser er også med på slep, overfylte av papirer. Pluss en pc-bag over skulderen.

— Det blir mye papirer, ja. Fryktelig mye papirer, sier han.

Radikaleren har knapt nok satt seg før han gyver løs. Tiden er knapp. Det er så mange fanesaker han vil fronte.

— Kampen mot pensjonsreformen er den aller viktigste saken akkurat nå. Dette er noe som virkelig engasjerer folk, altså. Vi må forsvare Folketrygden! Regjeringens motiv for å endre ordningen er kun av sparehensyn. Er du klar over at det er tilstrekkelig å øke skatten med 1,2 promille hvert år for å dekke inn det regjeringen vil spare på pensjonsreformen? 1,2 promille!

Så tar han et sveip utenriks, mot Norges militære deltakelse i Irak og Afghanistan, før han setter kurs hjemover.

— Tenk at et enstemmig storting støttet Clemets krav om nasjonale prøver! Dersom RV hadde hatt stortingsplass, ville ikke det resultatet vært enstemmig, nei.

Han farter videre. Nevner den hjerterå situasjon i eldreomsorgen, behovet for større overføringer til Kommune-Norge, og ønsket om 6-timersdag. Vannkraft som folkets eiendom, gratis barnehageplass, kvinners rett til selvbestemt abort til 18. uke, samt skattlegging av rikingene står også på dagsordenen.

— De rikeste, som truer med å flytte dersom de blir skattlagt hardere, kan ha seg vekk. De er snyltere vi ikke trenger!

- Rekker Jens til knærne

Punkt én på prioriteringslisten akkurat nå er å få de blå ut av regjeringskontorene.

— Men det er altså ikke nok å få kastet regjeringen. Du husker vel hva Jens Stoltenberg gjorde siste gang? Han lagde bedriftsøkonomiske foretak av helsevesenet, og sendte Statoil på børs. Erna Solberg rekker Jens knapt til knærne når det gjelder privatisering, påpeker Dahle.

Han ble med i ML-bevegelsen tidlig på 70-tallet, og har vært medlem i Rød Valgallianse siden stiftelsen i 1973. Nøyaktig 30 år senere ble han valgt til leder i partiet.

— I alle år har jeg vært mest opptatt av praktisk politikk. Jeg er nok ikke et typisk organisasjonsmenneske, sier han.

Denne helgen blir han etter alle solemerker gjenvalgt som leder.

I tillegg til vervet som RV-leder og fylkestingsrepresentant, er Dahle medlem av bystyret i Bergen, hvor han har sittet siden 1987. Ved siden av politikken, jobber han fulltid som lektor i økonomiske fag ved Høgskolen i Bergen.

Hvis valgvinden blåser riktig vei, blir han kanskje heltidspolitiker fra høsten av. Ved valget i 2001 stemte 9246 hordalendinger på RV. Partiet manglet 1768 stemmer på å få sin mann inn på tinget.

Han har for lengst flagget at kamp mot pensjonsreformen vil stå i fokus på helgens landsmøte: - Det er et voldsomt trykk fra kapitalkreftene om at folk skal jobbe enda mer. Norge er rikere enn noensinne. Vi er på gæren vei i forhold til velferdsstaten. Nå er det på tide å snu!

Dahle skraper sammen siste rest på sildetallerkenen. Han er klar for kamp.

JA-MANN: - Det er viktig for oss å formidle til velgerne at vi er et ja-parti. Vi kjemper ikke mot ting, men kjemper for forandring, sier RV-leder Torstein Dahle. Denne helgen fronter han partiets landsmøte i Oslo.<br/>Foto: HÅVARD BJELLAND