Etter å ha lekt katt og mus med politiet i lang tid valgte Richard Ringheim å overgi seg til politiet i Stavanger klokken 11.45 i dag. Han sitter nå i avhør.

19-åringen fra Bergen er siktet for nærmere 100 tilfeller av svindel, de fleste av dem på Sørlandet og Vestlandet.

God årslønn

Ringheim sier til bt.no at han ikke vet hva som venter.

— Jeg vet lite om fengsel, men en ting kan jeg si: Dersom jeg må sitte i fengsel i ett år, så har det vært en veldig god årslønn.

Ringheim hevder selv at han har fått særvilkår av politiet:

— Jeg slipper å sitte i en varetektscelle. I stedet får jeg en ordinær fengselscelle. Jeg skal slippe å sitte innelåst 23 timer i døgnet.

Ringheim hevder videre at han har fått garanti for at han ikke skal sitte mer enn seks uker i varetekt. Hans advokat Roar Vegsund vil ikke bekrefte den opplysningen overfor bt.no.

Melder seg frivillig

— Det er viktig å understreke at Ringheim nå melder seg frivillig. Han er ikke arrestert. Han melder seg nå for å gjøre opp for de straffbare forholdene og legge disse bak seg, sier Vegsund.

— Betyr dette at du nå gir opp din karriere som svindler, Ringheim?

— Det er et fascinerende spørsmål. Det er noe tiden vil vise. Jeg er en ung kar og har et langt liv foran meg.

I morgen vil han bli fremstilt for fengsling. Ringheim og Vegsund skal ha samtykket i to ukers varetekt. Vegsund har ennå ikke fått den endelige siktelsen. Derfor er det fortsatt noen usikkerhetsmomenter i forhold til fengslingsmøtet.

Ringheims rulleblad

Richard Ringheim er blitt landskjent etter flere spektakulære svindler:

 • Ved å utgi seg som russisk diplomat fikk Ringheim lurt til seg varer for flere millioner kroner fra bedrifter i bergensområdet.
  1. september 2001 ringte han en plattform på norsk sokkel og utga seg for å være Steinar Karlsen, leder for PST. Plattformen ble evakuert og redningshelikopter sendt ut fra Sola.
  • Natt til fredag 12. desember 2002 satte Ringheim beredskapen i fare ved en rekke politikamre da han utga seg for å være overvåkningssjef Steinar Karlsen. Minst tre politikamre rykket ut etter falske terroralarmer. Bakgrunnen for Ringheims ringerunde til politiet var et veddemål med en kompis.
  • I april i år utga han seg for å være statsminister Kjell Magne Bondevik og ringte USAs ambassadør i Norge, John Doyle Ong. I 15 minutter diskuterte "Bondevik" og Ong Irak-krigen.
  MELDER SEG: Her melder Richard Ringheim seg for politiet i Stavanger. Politioverbetjent Odd Jørgensen tok vel imot storsvindleren.
  FOTO: SCANPIX