Prognosene viser at uværsområdet kommer inn i norske farvann på tirsdag.

Uværet gir storm og store nedbørmengder langs kysten, skriver Adressa.no.

Kirk, som i natt svekket seg fra orkan til en tropisk storm, befant seg i natt om lag 1100 kilometer øst-sørøst for Newfoundland i Canada og 1300 kilometervest-nordvest for Azorene.

— Våre prognoser viser at restene av Kirk vil smelte sammen med et lavtrykk sørvest for Irland i morgen og deretter forsette nordøstover mot Island og Norge, forteller vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt i Bergen til adressa.no

Uværssenteret kommer inn i norske farvann på tirsdag.

Bringer med seg ekstra mye fuktighet

Restene av tropiske stormer pleier å bringe med seg ekstra mye fuktighet. 13. september 2005 ble kysten av Vestlandet truffet av restene av de tropiske stormene Maria og Nate.

Kombinasjonen av restene av de to stormene og et lavtrykk førte til ekstreme nedbørmengder. I Bergen falt det 156,5 millimeter på 24 timer. Den voldsomme nedbøren utløste et ras ved Hatlestad Terasse i Fana i Bergen som totalt kostet tre mennesker livet.

De foreløpige prognosene viser langt mindre nedbørmengder denne gangen.

30 millimeter nedbør på tolv timer

— Våre prognoser viser at det kan komme mellom ti og 30 millimeter nedbør i løpet av tolv timer. Det ser ut til at det blir kysten sør for Stad som får de største nedbørmengdene, forteller meteorologen.

Han understreker at nedbørprognosene fortsatt kan endre seg fram til tirsdagen.

— Det kan imidlertid se ut til at uværssenteret vil tømme seg for det meste av nedbøren før det når Norge, sier Martin Granerød.

Meteorologen forteller at tirsdagen blir vindfull, spesielt på kysten, med mulighet for stiv og til dels sterk kuling fra sørvest.

— Været vil for det meste være skyet, med perioder med regn eller regnbyer, sier han til bt.no.

Mange lavtrykk

Selv om gamle tropiske orkaner kombinert med lavtrykk vanligvis gir ekstra nedbørsmengder, viser prognosene at det ikke nødvendigvis skjer denne gangen.

— Den tropiske orkanen og lavtrykket slår seg sammen ganske langt ut i Atlanterhavet, og det vil sørge for at mye av nedbøren har gått ut av lavtrykket før det treffer norskekysten, sier Granerød.

Han forteller at det er mye lavtrykk på gang. Kun en liten høytrykksrygg onsdag kveld kan gi litt opphold, og kanskje sol.

Mest på Vestlandet

Mest regn, kanskje ikke overraskende, blir det i vårt område.

— Vestlandet sør for Stad får mest nedbør, det blir en ganskegrå uke.

- Betyr det at høsten har kommet?

— Den banker i hvert fall på døren.

KIRK: Kartet viser de ulike prognosemodellene for Kirk de neste 48 timene. Samtlige viser at resteneav den tropiske stormen vil gå nordøstover mot Storbritannia, Island og Norge. KART: Weather Underground