— Det er ikke lett å nå gjennom med edruelige meninger om styreform i disse champagnetider. Det tjener saken å vente til roen senker seg, og brudeparet fortjener fred under forberedelsene. Også de kongelige er mennesker, sier professor og erkerepublikaner Trond Nordby til NTB. - Det er både nytteløst og litt ufint å kjøre hardt på kritikken av kongedømmet i disse dager. Det blir ikke noe debatt ut av det heller, den drukner i bryllupssausen. Det er et langsiktig prosjekt å endre styreform, og det blir rik anledning til å gjenoppta prinsippdebatten senere, sier Nordby.

Lite å hente

— Hvorfor benytter ikke partiene som er mot kongedømme anledningen til å markere dette i valgkampen?

— Det republikanske standpunkt står ikke særlig sterkt blant velgerne, og det er en viss opportunisme fordi det ikke er mye å hente politisk på å angripe kongedømmet akkurat nå. Dessuten sier politikerne at det finnes mange saker som er viktigere i valgkampen. Men jeg tror nok at et parti som RV ville prioritert denne saken dersom det hadde vært et mer brennbart tema ute blant velgerne.

— Nå har kronprinsen selv gått inn for en prinsipiell debatt om styreformen, og ønsket velkommen organisasjonen som vil arbeide for republikk i Norge?

— Han er nærmest programforpliktet til å vise åpenhet om dette når han blir spurt. Han kan jo ikke si at han ønsker en slik debatt ditt pepper´n gror, selv om han skulle mene det.

Mer sårbart

Nordby tror det ville gagne saken om vi fikk en forfatningskommisjon i tiden fram mot grunnlovsjubileet i 2014 som fører til en saklig og mer avslappet debatt om styreformen. Befolkningens holdning til dette er mye mer labil nå enn for noen tiår siden, og kongedømmet er mer sårbart. Det skal mindre til for å få folk til å endre standpunkt, det har også vist seg det siste året, da republikanerne har fordoblet sin oppslutning.

Nordby mener at presset fra en langt mer nærgående mediedekning og kronprinsparets uortodokse levemåte gjør kongehuset mer utsatt for folkelige stemningsskifter.

— Lørdagens NRK-intervju med paret viste en helt ny trend, ved at de selv bidrar til å servere så mange banaliteter om sitt eget privatliv. Det tror jeg ikke kunne skjedd med noen tidligere tronarvinger i Norge. Det var søtt kliss uten noe av prinsipielle interesse, som deretter blir snilt anmeldt som en stor begivenhet i alle aviser, sier Nordby.

Tomt skall

Når et kongelig bryllup blir gjort til triviallitteratur, viser det hvordan kongedømmet er blitt et tomt skall som dekoreres av den kulørte ukepressen, der lite er igjen av den originale symbolikken, mener professoren. Det er dette som gjør monarkiet langt mer sårbart enn tidligere, fordi det skal mindre til før store grupper vender det ryggen. Nordby sier at bryllupsstoffet i mediene og stemningen som råder «vekker antropologen i ham».

— Det er veldig interessant å studere innpakningen. På TV lørdag kunne for eksempel Jo Benkow helt uimotsagt sitte og si at det var kongen som organiserte motstandskampen fra 1940 til 1945. Det er et av de største historiske falsum jeg har hørt, og det sier litt om den uka vi er gått inn i, sier han.